El 8 i 9 de juliol de 2019 tindran lloc les X Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes (Història de l’Església i la religiositat), edició que duu per títol “Ora et labora: la vida diària als monestirs medievals”
A partir de vuit ponències i debats, impartides per especialistes de reconeixement internacional, es tractarà de forma interdiciplinar, la vida diària als monestirs medievals. Així doncs s’analitzarà l’ideal monàstic vers la realitat de la vida al monestir, o també l’ús pràctic i simbòlic dels espais de vida monàstica, com per exemple l’església, el claustre, la sala capitular, el menjador, etc. També es farà una mirada als temes litúrgics, a l’economia i l’alimentació dels religiosos, la política interna i externa, o les activitats dins i fora del monestir, sempre en el marc de l’Edat Mitjana.
Com cada any les Jornades inclouen activitats complementàries de divulgació científica, com la 8a edició del Sopar Medieval amb el qual es reproduirà l’àpat més antic realitzat fins ara, corresponent a un menú de l’entorn de 1220 del Monestir de Sant Cugat del Vallès; el concert nocturn al claustre amb el grup Corrandes són Corrandes, interpretant el concert “Cançó fugaç” i la visita guiada enguany a la Canònica i Castell de Santa Maria de Mur, coincidint amb els 100 anys de l’arrencament de les primeres pintures del romànic català.
Les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes arriben a la desena edició amb un balanç rellevant, ja que en 10 anys hi han participat fins a 117 professors universitaris, procedents de 14 països diferents; pertanyents a 44 universitats i 30 centres d’estudis especialitzats. I amb una participació de gairebé 600 alumnes.
Amb aquestes xifres es fa evident que el projecte de les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes arriba a la desena edició amb molt bona salut, havent-se consolidat com una de les trobades més important a les Terres de Ponent per conèixer i descobrir la història. La diversitat d’activitats que ofereix el seu programa amb conferències, debats, visites guiades, exposicions, el sopar medieval i el concert, i la possibilitat de gaudir-ho fent estada al monestir, han convertit les Jornades en un format únic i singular en la seva matèria.
Finalment, un any més les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes formen part del programa de la Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida i són també un curs reconegut per l’Institut de Ciències de l’Educació de la UdL i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Informa: Redacció / Foto: Monestir de les Avellanes