El Govern obre una fossa de la Guerra Civil a Foradada

Els treballs han permès, de moment, localitzar-hi les restes d’un individu

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha visitat aquest dijous a la tarda l’obertura de la fossa de la Guerra Civil que s’està realitzant a la Serra Alta del municipi de Foradada. Els treballs ja han permès trobar-hi les restes d’un soldat. Tot i que l’ubicació de la fossa pertany a un pou de tirador, connectat a una zona de trinxeres utilitzada pels republicans, encara no s’ha pogut determinar si es tracta d’un soldat nacional o republicà. Un cop exhumades la totalitat de les restes es procedirà a les tècniques d’identificació per tal de poder fer els creuaments genètics. En aquest sentit, la consellera ha fet una crida perquè familiars de soldats amb possibilitat d’estar enterrats a fosses comunes facin donacions d’ADN .

La descoberta de la fossa es va realitzar gràcies a l’advertència d’un ciutadà als Agents Rurals de la troballa de moltes pedres amuntegades amb una pedra en la que hi destacava l’acrònim DEP . La zona  va ser un dels punts de més resistència republicana i on s’hi va produir un fort xoc entre els bàndols entre finals del 38 i començaments del 39. És per aquest motiu que des de la direcció de l’excavació no es descarta trobar més restes de soldats.

La consellera ha explicat que des del govern de Catalunya es continuarà treballant per recuperar i dignificar les persones enterrades arreu del país en fosses i cunetes i, en aquest sentit, ha lloat la feina feta pel seu antecessors a la conselleria, Carles Mundó, i per l’exconseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

Per la seva banda, l’alcaldessa del municipi de Foradada, Maricel Segú,  també ha destacat la importància de poder recuperar restes com la que s’ha trobat a la Serra Alta.

El Pla de Fosses, coordinat pel Departament de Justícia i la direcció General de Memòria Democràtica, ja ha permès obrir  21 fosses arreu del territori i recuperar 292 cossos, dels quals 7 han estat identificats. A banda de la de la Serra Alta a la Noguera, també es van obrir l’any 2017 les fosses comunes a Vilanova de Meià que van permetre recuperar 3 cossos de soldats.


Informa: Miki Daviu

1 comentari

  • Francesc J. Gomez

    Així és veritablement com es va descobrir….

    El descobriment es va produir de la següent manera, Ramón (Soci de ADC i de la FEDD – Federació Española de Detección Deportiva) ens va explicar que amb el detector de metalls va localitzar de forma totalment inesperada uns ossos que li semblaven ser humans. El president de l’associació i la federació, Pierre Astor, sent arqueòleg, es va desplaçar in situ per veure de què es tractava.

    Efectivament els ossos corresponien als d’una persona que havia estat enterrada a la terra durant la guerra civil, pels objectes metàl·lics associats als ossos, com bales o alguna llauna de ferro. Segurament la causa de la mort va ser l’impacte de l’explosió d’un obús.

    Sense perdre temps, l’associació ADC es va posar amb contacte amb arqueòlegs i Agents Rurals (Seprona) per donar constància del descobriment. Ells es van encarregar d’avisar al Memorial Democràtic, institució de la Generalitat que depèn del Departament de Justícia encarregada a excavar aquest tipus de troballes.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.