En el marc del programa d’activitats d’aquest espai natural que promou l’Ajuntament d’Algerri, coordinat per l’empresa La Llena, concretament en un taller de petits mamífers impartit pel biòleg Fermí Sort, es va col·locar una càmera de foto-trampeig que va permetre capturar diverses imatges d’una femella de gat salvatge. La dada és interessant, perquè tot i que es coneix que l’espècie és present a l’espai amb alguna cita puntual de fa anys, fins ara no se n’havia capturat cap imatge mitjançant aquesta tècnica. Es confirma així que el límit de distribució pel sud del Pirineu d’aquesta espècie arriba almenys fins a la Serra Llarga-Secans de la Noguera. La presència d’aquest carnívor és un bon indicador de la qualitat del medi, pot ajudar a controlar, per exemple, poblacions grans de conill i constata la importància de l’espai natural per la conservació d’aquest mamífer protegit.
El gat salvatge o gat fer (Felissilvestris) és l’única espècie de felí autòctona de Catalunya. Té una semblança molt gran amb el gat domèstic. Se’l distingeix principalment perquè té un cap proporcionalment mes gros i una cua més curta i gruixuda, arrodonida a la punta amb anelles negres al pelatge. El gat salvatge és un animal típicament boscà, que ocupa especialment vores i clarianes de bosc. Passa molt desapercebut, viu en zones en general poc poblades i més aviat del Pirineu.
Fermí Sort, membre d’EGRELL i col·laborador del CTFC, destaca que no és rar que el gat salvatge es trobi en altres espais d’interès natural al voltant de la plana de Lleida, com s’està veient amb seguiments puntuals de foto-trampeig fets per aquestes dues entitats, i creu que seria molt interessant poder fer un estudi del seu estat i abundància a la plana de Lleida així com el grau d’encreuament que té amb el gat domèstic. Qualsevol dada o observació es pot contactar amb [email protected] o [email protected]