Cent anys del naixement de Teresa Pàmies

El 8 d’octubre de 1919 va néixer al carrer Pintor Borràs de Balaguer l’escriptora Teresa Pàmies. En motiu d’aquest aniversari, aquest any se celebra l’Any Pàmies

En aquesta casa del Carrer Pintor Borràs de Balaguer va néixer el 8 d’octubre de 1919, ara fa 100 anys,  Teresa Pàmies i Bertran.  Filla de Rosa Bertran i Tomàs Pàmies, Teresa va tenir un paper polític important i amb 17 anys va ingressar a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya tenint un paper actiu en la creació de l’Aliança Nacional de la Dona Jove. En acabar la Guerra Civil, Teresa Pàmies va exiliar-se a França amb el seu pare i d’aquesta manera començava un periple a l’exili que la portaria a Cuba, Sant Domingo, Mèxic (on hi estudià periodisme) Belgrad, Praga i un altre cop França, van ser les seves darreres destinacions del període de l’exili, època que els familiars recorden com a dura i cruenta, i que  desencadenà també amb la mort de la seva mare a Balaguer.

A l’any 70, Pàmies escriu juntament amb el seu pare Tomás ‘Testament a Praga’ obra que li permet guanyar el premi Josep Pla i amb la que inicia una carrera literària i periodística en la que escriu una cinquantena de llibres, així com diverses col·laboracions a mitjans de comunicació catalans.

Obres com ‘Crònica de la vetlla’, ‘Va ploure tot el dia’, ‘La dona de pres’, ‘Amor clandestí’ i ‘Memòria dels morts’ entre molts d’altres, converteixen a Teresa Pàmies en una de les grans cronistes de la literatura catalana del segle XX.

L’any 2000 va obtenir la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona i el 2001 va ser la segona dona Premi d’Honor de les lletres Catalanes. Pàmies va morir el 13 de març de 2012  a Granada, ciutat on hi viu un dels seus fills i a la que s’hi traslladà l’any 2009. Les seves cendres descansen al costat de la seva mare, a Balaguer.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.