Balaguer continua a bon ritme les obres de restauració del Castell Formós, consistents en la instal·lació d’una coberta a una de les sales i la museïtzació de l’espai amb plafons informatius. Aquest mes de setembre, els operaris finalitzaran la instal·lació de l’estructura de ferro i policarbonat que ha de cobrir i protegir les restes arqueològiques del segle XIV que es troben a l’anomenada ‘Gran Cambra’, la sala més gran excavada fins ara a l’antic palau dels comtes d’Urgell. La previsió és obrir l’espai al públic per la Festa Major de Balaguer que se celebrarà el segon cap de setmana de novembre. Des de la Paeria de Balaguer, esperen que el Castell Formós doni un “nou impuls” a la ciutat, tant a nivell turístic com cultural.
Les obres es centren sobretot en conservar les restes arqueològiques de la Gran Cambra, una de les estances més nobles del castell. La sala es va posar al descobert en les excavacions arqueològiques que es van fer als anys vuitanta i, des de llavors, les restes dels paviments i murs originals del segle XIV que s’hi van trobar han estat a la intempèrie. La falta d’actuacions durant aquests gairebé quaranta anys han provocat que les restes arqueològiques es trobessin ara amb “greus problemes de conservació”, segons ha explicat la directora del Museu de la Noguera i responsable de patrimoni de la Paeria de Balaguer, Carme Alòs.
Per aquest motiu i seguint el consell de conservadors i restauradors, es va decidir instal·lar una coberta en aquesta estança. La principal particularitat és que es tracta d’una coberta feta a dos nivells, per tal de reproduir les diferents alçàries que tenia la cambra originalment. Els experts creuen que aquesta s’utilitzava com a sala d’audiències, de recepció o, inclús, com a capella, encara que fins la data no ho han pogut determinar amb exactitud. El que sí es sap és que la sala tenia dos nivells diferents. Per una banda, hi havia una part més elevada on es creu que s’hi situava el comte o persones amb càrrecs preeminents, mentre a l’altre costat hi ha la part més baixa on es posaven les persones que eren rebudes.
“La idea es reproduir aquest volum”, ha indicat Alòs, que ha recordat que l’origen del castell és un palau andalusí del segle XI, edificació formada per diferents edificis i volums. També ha afegit que en el cas que vagin sortint noves restes es vol continuar reproduint “aquests volums que havia tingut el castell a l’edat mitjana”.
Pel que fa la coberta, l’estructura és de ferro i la part interior s’ha fet de policarbonat amb l’objectiu de deixar passar la llum natural. De fet, es vol que aquesta sigui el “mínim visible” per “no trencar l’skyline de Balaguer”, ha dit Alòs.
Així mateix, el projecte també inclou la museïtzació de l’espai amb la renovació dels plafons informatius actuals, els quals incorporaran codis QR que oferiran recursos complementaris als visitants.
Els treballs al castell es van reprendre al maig, dos mesos després que s’haguessin aturat per la pandèmia del coronavirus. El pressupost total dels treballs és de prop de 170.000 euros, cofinançats entre el programa europeu d’ajudes Leader i la Paeria de Balaguer.
Obertura a públic a la tardor
Després de 10 anys, el Castell Formós de Balaguer tornarà a obrir al públic a la tardor. En concert, el regidor de Cultura de la Paeria de Balaguer, Arnau Torrente, ha indicat que es treballa per obrir l’espai pels vols de la volts de la Festa Major, que es celebrarà el segon cap de setmana de novembre.
En aquest sentit, ha indicat que aquest mes de setembre es finalitzarà el projecte de restauració del castell, mentre a l’octubre es treballarà per adequar l’espai perquè sigui visitable.
Des de la Paeria es vol que l’obertura al públic del castell serveixi per donar un impuls a la ciutat, tant a nivell turístic com cultural. “Ara, volumètricament ja et fas una idea de com era l’espai i creiem que això realça el Castell Formós i pot ser un nou impuls, no només per posar en valor les restes, sinó perquè si pugui generar altra activitat cultural” ha explicat el regidor.
Informa: ACN