L’Associació Llibre del Pirineu proposa lectures de proximitat per tot l’any

Aquesta associació cada any publica un catàleg amb les novetats que es publiquen al Pirineu i enguany ha endegat la campanya “Llegir Pirineu és viure’l”

Un estudi fet per l’Associació Llibre del Pirineu posa de manifest que la mitjana anual de publicació de llibres a l’Alt Pirineu i Aran suposa al voltant del 15% de la del conjunt de Catalunya, tot i que a l’Alt Pirineu només hi viu l’1% de la població catalana. Una dada estadística que pot sorprendre a molts, però que posa de manifest la importància que té el món del llibre en l’àmbit pirinenc.

Des de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA), una de les entitats públiques que més suport dona al món de l’edició, sempre s’ha tingut clar que la literatura és un element molt important per a l’enfortiment de la identitat pirinenca i és per això que no ha estalviat els esforços i tampoc el suport, de tota mena, a les associacions, editorials, autors i també, en conseqüència, als lectors.

Són nombroses les iniciatives que l’IDAPA engega i acompanya per tal de donar a conèixer el Pirineu a través dels llibres i la literatura, com ara la publicació del llibre de relats curts La muntanya escrita o bé el catàleg anual que cada any, pels volts de Sant Jordi, publica conjuntament amb l’Associació Llibre del Pirineu. Fa alguns anys, aquest organisme de la Generalitat va iniciar un interessant projecte per inventariar i referenciar geogràficament la literatura de les comarques pirinenques, amb més de 600 entrades.

La marca “Llibre del Pirineu”

Per la seva banda, l’any 2010 es va crear l’Associació Llibre del Pirineu amb la voluntat de promocionar els llibres produïts dins l’àmbit territorial pirinenc i els seus autors. Aquesta associació, que presideix l’escriptor alturgellenc Isidre Domenjó, és oberta a totes les persones que integren el procés de creació del llibre: escriptors, editors, llibreters, il·lustradors, impressors, bibliotecaris i, naturalment, lectors. L’associació i la Fira del Llibre del Pirineu, que se celebra anualment a Organyà, han caminat plegats i Isidre Domenjó ha estat l’artífex principal d’aquesta comunió. “L’objectiu de totes aquestes propostes i activitats és reivindicar els valors del llibre i la lectura i fer-los visibles per arribar al màxim nombre de gent possible”, assegura Domenjó.

L’Associació Llibre del Pirineu  té el propòsit de propulsar la creació d’aquesta denominació específica per a la producció literària que té lloc al Pirineu: la marca “Llibre del Pirineu”, una marca cultural i territorial que esdevingui una denominació clara i potent i faciliti molt més la difusió, la projecció i la venda del llibre fet en aquest territori o que parli d’aquest territori. I com ho fa, per exemple, tota DO vitivinícola, a través del seu corresponent consell regulador, arribat el moment caldrà establir unes pautes ben definides d’allò que entenem per “Llibre del Pirineu” i què aixopluga sota el seu paraigua.

Un catàleg amb les novetats de cada any

Al voltant de Sant Jordi, l’Associació Llibre del Pirineu edita el seu catàleg anual de novetats d’autors i editorials del territori. El catàleg conté prop de 100 ressenyes bibliogràfiques, la majoria de les quals són de llibres pròpiament pirinencs, mentre que la resta corresponen a altres títols publicats per autors i editorials adherides a l’Associació. En tots els casos, es tracta de novetats dels darrers dotze mesos i els llibres del Pirineu estan classificats per gèneres: història, narrativa, natura, poesia i infantil. També hi ha una secció pròpia de llibres en llengua aranesa. Aquestes obres donen com a resultat que, de mitjana, s’estigui editant un llibre del Pirineu a la setmana, una dada impensable fa tot just uns pocs anys.

L’Associació vol incentivar la lectura de llibres del Pirineu en l’actual context excepcional de confinament per la Covid-19. L’entitat ha donat suport a les diverses iniciatives que enguany s’han endegat per donar suport al món del llibre en aquests temps difícils, entre les quals destacà la proposta “Llibreries Obertes”, a la qual es van adherir també algunes llibreries del Pirineu

Aquest 2020 l’Associació també ha impulsat la campanya “Llegir Pirineu és viure’l”, una crida a submergir-se en el Pirineu i en la cultura i la societat de muntanya a través dels llibres que en parlen des de diferents òptiques: la història, l’etnografia, l’excursionisme, la ficció o la poesia. L’objectiu és arribar al màxim de públic possible, però, encara més, atraure lectors sensibilitzats i fidels.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.