Un 60% del personal de col·lectius ‘essencials’ ha rebut ja la primera dosi del vaccí d’AstraZeneca contra la covid-19 a la regió sanitària de Lleida. Es tracta de personal de farmàcies, de presons, odontòlegs, fisioterapeutes, policies o bombers, entre altres. La vacunació a aquests col·lectius va començar el 10 de febrer i aquesta setmana s’administraran les 2.450 dosis disponibles a Ponent. En paral·lel, es començarà a vacunar a majors de 80 anys i grans dependents amb el vaccí de Pfizer. D’altra banda, Salut ha instal·lat al CAP Balàfia-Pardinyes-Secà el primer dels tretze mòduls de suport als centres d’assistència primària de la regió sanitària de Lleida per a activitat covid-19. Està previst que entri en servei en unes tres setmanes.
La gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha explicat que la vacunació a personal de col·lectius considerats ‘essencials’ abans a “bon ritme”. Des que va començar, el 10 de febrer, ja han rebut, de mitjana, la primera dosi del vaccí d’AstraZeneca un 60% dels treballadors d’aquests àmbits professionals a Ponent. En concret, la taxa de vacunació entre els Mossos d’Esquadra se situa en el 67%; en el 62%, entre els Bombers; en el 66%, en el cas d’odontòlegs; en el 78%, entre els funcionaris de presons, i supera el 50% entre els treballadors de farmàcies.
Les vacunes a aquests professionals ‘essencials’ s’administren als dos punts de vacunació d’AstraZeneca de la regió Sanitària de Lleida, situats al pavelló Onze de Setembre de Lleida i a Tàrrega, amb l’excepció que alguns agents dels Mossos van rebre la vacuna a la mateixa comissaria de la capital del Segrià. Entre aquests col·lectius no s’hi comptabilitza el personal docent, la vacunació al qual va començar la setmana passada i ja ha arribat a uns 8.000 mestres i professors del territori.
Farreny ha posat de relleu que les persones que formen part d’aquests col·lectius han esgotat les cites disponibles per aquesta setmana per rebre les 2.450 dosis de la vacuna d’AstraZeneca que s’administraran a la regió sanitària de Lleida. A l’Alt Pirineu i Aran seran unes 500.
Les persones a les UCI per covid-19 “segueix sent alt”
La gerent de la regió sanitària de Lleida ha posat de relleu una disminució progressiva del número de casos de covid-19 tant a Lleida però “estem en una planícia que preocupa perquè el número de persones ingressades a les UCI segueix sent molt alt”. Farreny ha remarcat que hi ha zones com ara el Pla d’Urgell o l’Aran on la transmissió comunitària va en augment. Per això, ha insistit en què no es pot abaixar la guàrdia pel que fa a mesures de prevenció. “Alguns científics estan dient que la quarta onada- la cinquena en el cas de Lleida- està a tocar i cal ser-ne molt conscients”, ha afirmat.
Farreny ha destacat que s’avança amb la vacunació i ha indicat que cada setmana es van administrant totes les dosis que arriben al territori de les diferents vacunes. En aquest sentit, ha dit que si la vacunació no avança més és per la disponibilitat dels vaccins que van rebent. Fins ara, Salut ha vacunat 18.693 persones amb la primera dosi i 11.224 amb la segona, a la regió sanitària de Lleida. A l’Alt Pirineu i Aran, són 3.108 i 2.028, respectivament.
Un cop finalitzada la vacunació en residències, aquesta setmana Salut començarà a vacunar persones més grans de 80 anys i grans dependents. En aquest cas, se’ls des de l’atenció primària se’ls administrarà el vaccí de Pfizer als respectius CAP, al domicili quan no puguin desplaçar-se o en centres de dia.
Salut instal·la al CAP Balàfia-Pardinyes-Secà un mòdul de suport per a l’activitat covid-19
D’altra banda, Salut ha començat a instal·lar al CAP Balàfia-Pardinyes-Secà de Lleida el primer dels mòduls de suport als centres d’atenció primària que el departament instal·larà a la regió sanitària Lleida per tal de traslladar l’activitat relacionada amb la covid-19 fora dels centres. Es preveu que entri en servi en unes tres setmanes, un cop enllestides les tasques de condicionament i d’equipament, i servirà servirà per separar l’assistència dels pacients amb simptomatologia respiratòria i amb covid-19 de l’atenció a la resta dels usuaris del centre.
És el primer dels tretze mòduls que Salut instal·larà en centres d’assistència primària de Ponent. D’aquests, nou quedaran instal·lats durant les pròximes setmanes als CAP Eixample, Cappont i Onze de Setembre de la ciutat de Lleida, i als CAP d’Alcarràs, Bellpuig, Balaguer, Almacelles, Agramunt i Albatàrrec. Els altres tres es col·locaran durant el segon trimestre als CAP Rambla de Ferran i Primer de Maig de Lleida i a les Borges Blanques. En el cas de l’Alt Pirineu i Aran, es col·locaran sis mòduls, dels quals dos ja s’han instal·lat, en concret als CAP de la Seu d’Urgell i Oliana.
L’ús d’aquests espais addicionals té una durada prevista d’entre dos i quatre anys. La seva distribució s’ha basat en la capacitat dels centres de poder separar circuits d’activitat. Divina Farreny ha explicat que s’han assignat aquestes instal·lacions annexes a CAP que tenien problemes d’espai per diferenciar circuits de pacients covid i no covid, amb “l’objectiu de garantir la seguretat tant dels pacients com dels professionals”. Salut també ha tingut en compte l’exterior dels centres, ja que “no tots els CAP disposen d’un espai proper que reuneixi els requisits necessaris per acollir un mòdul d’aquestes característiques”, ha remarcat
La directora de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Balàfia-Pardinyes-Secà, Sandra Guerrero, ha destacat que aquest espai extra els permetrà fer les proves en unes instal·lacions segures fora del CAP, on podran recuperar dues consultes. També s’utilitzarà el mòdul “per incrementar les espirometries i les ecografies, proves que amb la covid-19 s’han hagut de reduir, a més de la consulta de psicologia”. D’aquesta manera, les instal·lacions del CAP podran recuperar part de l’activitat no covid que s’ha vist afectada durant la pandèmia.
El desplegament de mòduls s’emmarca en el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’atenció primària, que va més enllà de l’impacte que genera la covid-19, i que suposa una inversió de 12,9 milions d’euros a la regió sanitària Lleida fins el 2022. L’objectiu d’aquest pla és el de millorar l’accessibilitat i els processos de l’atenció primària, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat.
D’aquesta inversió, 3,32 milions d’euros es destinen a actuacions de salut pública i vigilància epidemiològica de la covid-19, com ara la incorporació de gestors covid i referents covid Salut i Escola, que ja van iniciar la seva activitat l’estiu passat. La resta de l’import, 9,58 milions, s’invertirà en programes estructurals per millorar el suport assistencial a les residències, reforçar l’atenció a la cronicitat i incrementar el suport administratiu i tecnològic. A la vegada, el pla comporta la incorporació de nous professionals, tant sanitaris com administratius i d’atenció ciutadana.
Informa: ACN
M’agradaria saber quins criteris segueixen per portar a terme les vacunacions als docents major de 55 anys. Crec que tornarem de vacences, acabará el curs i molts de nosaltres no estarem vacunats. Que está passant amb nosaltres si som essencials i no esn tanquen el centres educatius encara que hi ha mes de quatre classes confinades?