Les quatre diputacions catalanes han mostrat avui el seu suport a la precandidatura per tal que Catalunya sigui la seu dels Jocs Olímpics 2030 Pirineus-Barcelona, ja que encaixa en els objectius de la promoció dels esports singulars com a segell distintiu del Pirineu i pot esdevenir un punt d’inflexió en la lluita contra el despoblament als municipis de muntanya si l’Estat i la Generalitat sumen a l’aposta esportiva el repte per dotar aquesta zona del país de les infraestructures necessàries per facilitar la mobilitat diària dels seus habitants i afavorir-hi l’arrelament de famílies.
Aquest compromís s’ha fet públic avui a la Diputació de Lleida, que ha estat amfitriona d’una reunió de treball al més alt nivell amb la participació de les quatre presidències i que, també, s’ha sumat al manifest promogut per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que demana a la Unió Europea i l’Estat una participació activa de les diputacions en el repartiment dels fons Next Generation que garanteixi “que ningú, ni cap territori ni cap govern local, es quedi enrere”. La reunió ha comptat amb la participació de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.
Abans de la reunió de treball, les quatre presidències han compartit impressions amb els vicepresidents de la Diputació de Lleida Estefania Rufach i Ferran Accensi, així com amb els portaveus Mercè Carulla, Rosa Pujol, Fèlix Larrosa, Maria Burrel i Amadeu Marqués.
Segons ha explicat el president Joan Talarn, la Diputació de Lleida “està fortament compromesa amb el desenvolupament integral de les comarques de muntanya amb perspectiva de futur, com demostren els criteris de discriminació positiva en els plans econòmics i l’aposta per la formació de qualitat en esports de muntanya a la Seu d’Urgell i la Pobla de Segur”. En aquest sentit, ha assegurat que les quatre diputacions catalanes consideren que “aquesta candidatura no s’ha de plantejar com un fet puntual, un esdeveniment de 15 dies de durada, sinó que compartim la voluntat de dissenyar una estratègia global per al Pirineu i el conjunt del país, que contempli la diversificació i transformació de l’actual model econòmic i pugui esdevenir un punt d’inflexió en la lluita contra el despoblament als municipis de muntanya si l’Estat i la Generalitat sumen a l’aposta esportiva l’aposta per dotar aquesta zona del país de les infraestructures necessàries per facilitar la mobilitat diària dels seus habitants, com l’Eix Pirinenc, la millora de la connectivitat digital i oferir oportunitats d’arrelament a la seva terra a les futures generacions”.
Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha destacat “els acords que s’han establert amb el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i com s’han presentat declaracions d’interès per projectes que aspiren a fons europeus Next Generation. S’ha subscrit un manifest per reivindicar la presència municipalista en aquesta eina fonamental de la reactivació social i econòmica”.
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha incidit en “l’aposta decidida pel desplegament de les energies netes, de manera ordenada i tenint sempre en consideració la veu del territori i els municipis”.
I el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha considerat que “els Jocs Olímpics, el repartiment dels fons Next Generation i l’impuls de les energies renovables són temes importants per a la demarcació de Girona”.
Durant la reunió de treball, les presidències de les quatre diputacions catalanes han fet una aposta decidida per les energies netes i renovables de forma ordenada i amb la participació activa del territori i la ciutadania, a l’igual que s’han compromès amb polítiques que afavoreixin el repoblament als municipis.