Les empreses de turisme actiu d’Àger, abocades a anul·lar centenars de reserves per les restriccions d’accés al Montsec

Mireia Burgués vol consensuar unes mesures que facin possible mantenir les activitats en situacions d’alt risc d’incendi

ACN Àger .- Les empreses de turisme actiu de la Vall d’Àger (Noguera) s’han vist obligades a anul·lar centenars de reserves que tenien previstes per aquests dies. Les restriccions d’accés a l’entorn del Montsec per l’onada de calor han impedit la pràctica de diverses activitats, com ara els vols amb parapent o les excursions amb caiac. Tot plegat, en un cap de setmana que suposa el principal pic de demanda de la temporada d’estiu. Per aquest motiu, demanen mecanismes per poder mantenir-les en situacions com l’actual, en què s’ha hagut d’activar el Pla Alfa 3 davant l’elevat risc d’incendi forestal. Des de l’ajuntament, tot i ser conscients que la preservació de l’entorn natural és el més important, creuen també que cal un acord que ho faci possible.
El director de l’escola de parapent Entrenúvols, Jordi Marquillas, creu que el fet que hi hagi dues entrades a la serra del Montsec facilitaria la seva evacuació si es produís un foc. També al·lega que els seus usuaris hi accedeixen amb ells amb una furgoneta de l’empresa i que, durant la pujada que dura uns 20 minuts, sempre estan comunicats amb la base per sistemes de ràdio. A més, assegura que el fet de sortir volant els proporciona una visió privilegiada de l’entorn. Per aquest motiu, veu “una mica incomprensible” que s’hagin aplicat aquestes restriccions i que tot plegat es decidís a darrera hora, el que va obligar a haver de comunicar als clients que es cancel·laven les activitats a partir de les nou de la nit de dijous.

Les pèrdues que els suposarà aquesta aturada, que va començar divendres i en principi s’allargarà fins aquest dilluns, superen els 15.000 euros, ja que tenien programat d’entre 25 i 30 bateigs de vols diaris, al quals cal sumar les persones que s’havien apuntat a un curs de més dies i que perdran algunes de les jornades previstes. A banda d’aquesta davallada d’ingressos, Marquillas apunta que el gruix de monitors es quedarà sense treballar fins que s’aixequin les restriccions i que aquestes també tindran efectes en el sector de l’hostaleria de la zona.

A Montsec Activa, empresa dedicada a fer passejos amb barca i lloguer de caiacs, també han hagut d’anul·lar, com a mínim, entre 100 i 150 reserves durant aquests dies. La seva administradora, Maria Garcia, afirma que l’afectació és “bastant greu”, ja que aquests són els dies de més demanda de tot l’estiu i hi ha molt turistes que no podien posposar les activitats fins al moment en què s’aixequi la prohibició. A més, aquesta situació s’afegeix als efectes que ja patien pel tancament del camí del Congost de Mont-rebei, des de la tardor passada. Tot i que la navegació estava permesa per la zona, excepte durant vuit dies, diu que molts visitants prefereixen esperar fins que també puguin gaudir d’aquest entorn natural a peu.

Garcia, tot i entendre que cal prendre mesures per evitar incendis, creu que “amb una mica d’esforç” es podrien haver mantingut les activitats tot i l’activació del Pla Alfa 3 per l’elevat risc d’incendi. L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, per la seva banda, també lamenta l’aturada tot i ser conscient que la preservació de l’entorn natural ha de passar per davant. Per això vol continuar treballant per consensuar unes mesures que permetin mantenir el turisme actiu en situacions d’aquest tipus.

De fet, després de l’activació d’aquest pla al 2019, quan també hi va haver anul·lacions, es va arribar a un acord per poder mantenir les activitats de turisme actiu en episodis d’aquest tipus. Burgués ha detallat, però, que la situació actual és més “extrema” que la de fa dos anys, el que implica que caldrà pactar un nou conveni. L’alcaldessa d’Àger també ha comentat que les empreses afectades avaluaran les pèrdues econòmiques que tinguin aquests dies per demanar ajuts a les diferents administracions i que aquestes compten amb el suport de l’ajuntament.

Les restriccions també han tingut efectes en el Càmping de la Vall d’Àger. Una família provinent de la comarca d’Osona ha decidit marxar abans del previst davant el fet que no podien fer diverses activitats a l’entorn del Montsec. Ramon Corrius ha explicat, però, que entén les prohibicions i que segurament aniran abans al seu pròxim destí: Empuriabrava. Mentre, un grup de joves de Constantí (Tarragonès) va arribar aquest divendres. Tot i que els van avisar que no podrien fer l’activitat de vol amb parapent ni l’excursió amb caiac per Mont-rebei, van optar per mantenir l’estada i buscar activitats alternatives, com ara anar a fer ràfting al Pallars Sobirà.

1 comentari

  • un observador

    És una pena però cal concloure que es perdria molt més si es produís un incendi forestal.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.