La setmana passada es va dur a terme una intervenció arqueològica preventiva al voltant del monestir de Santa Maria de Vallverd (Tragó de Noguera). Al 2018 una primera exploració de l’entorn del monestir realitzada per l’empresa Actium, per encàrrec de la Diputació de Lleida, va localitzar unes restes de construccions d’època romana. Ja al 2021 una exploració amb georadar va revelar l’existència d’abundants restes soterrades en una àrea molt extensa al voltant de l’església. La finalitat de la nova exploració era comprovar si aquestes restes soterrades també eren o no d’època romana.
Els resultats generals confirmen clarament la presència romana i fins i tot suggereixen que es tractaria d’una vil·la romana prou extensa, la qual hauria estat reocupada en èpoques tardoromana i andalusina abans de la construcció del monestir medieval. En un dels dos sondejos realitzats s’hi ha trobat una cisterna romana així com dues sepultures tardoromanes i unes parets afegides en època andalusina, a jutjar per les restes ceràmiques. En un altre punt s’hi ha trobat una paret semicircular que podria formar d’unes instal·lacions de bany. A les proximitats d’aquesta paret hi ha també sepultures, tardoromanes i medievals.
Totes les restes han estat cobertes de nou després de protegir-les amb una capa de sorra. Aquesta excavació ha estat promoguda per l’Associació d’Amics de Tragó de Noguera i dirigida per l’arqueòleg Josep Font i Piqueras.