La vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Sandra Castro; l’alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, i la tècnica de Turisme de Camarasa, Eva Roma, van presentat aquesta setmana la campanya de sensibilització turística del municipi, en el marc del Pla Estratègic endegat pel municipi l’any 2023.
El projecte té per objectiu definir el model de turisme, “per tal de fer-lo sostenible, que potenciï econòmicament el municipi, i que protegeixi el ric patrimoni natural i històric”, segons explica Elisabet Lizaso. “El turisme pot enriquir-nos a tots, però sempre que es faci de la manera indicada. Turisme sostenible vol dir que és el visitant el que s’ha d’adaptar als llocs que visita, i no al revés. Per tant — ha afegit— aquesta campanya de sensibilització vol que el visitant-turista marxi amb molt bon regust, torni i que vulgui estades més llargues i que no siguin només a l’estiu”.
Segons Sandra Castro, “es tracta de vetllar per la convivència, especialment durant els mesos d’estiu, però també al llarg de tot l’any, com ja fa el municipi, per tal de treballar per un ús responsable i sostenible, amb l’objectiu de preservar el medi i el patrimoni”.
Es tracta d’uns flyers informatius amb recomanacions i limitacions dels diferents espais de l’entorn, ja sigui per les caminades, les rutes amb bicicleta, o amb cotxes o motos; la preservació de la biodiversitat; la prohibició de fer acampades lliures; la regulació de les pernoctacions amb autocaravanes o furgonetes camperitzades; la prohibició de fer foc o el llançament de brossa i escombraries indiscriminades; el respecte als espais, camps, camins i entorn del municipi; la utilització de contenidors selectius, o el respecte a la vida natural o animal.
Eva Roma va destacar que enguany hi haurà un punt d’informació fix a la plaça, a més de tres informadors turístics que estaran a l’entrada per atendre els visitants i informar-los de tot, així com quatre agents cívics que estaran per dintre el parc.
Entre d’altres coses, s’ha reforçat la senyalització a la zona PEIN, es posaran ecocomptadors a l’entrada per saber del cert el nombre de visitants que visiten Camarasa, s’ha eliminat la zona de pícnic; es redueix l’accés de vehicles, al mateix temps que s’ha fet una campanya de mailing a les empreses que transporten els visitants posant-los al dia de les mesures que s’aplicaran a partir d’enguany.
També s’ha insistit en donar valor als espais que es visitaran, com l’Espai Natural Protegit Maria Rúbies, el que més es col·lapsa en l’època d’auge de l’estiu.
La campanya està finançada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, amb una aportació de 18.000 €, en el marc de la implementació d’accions del projecte de promoció turística de Camarasa.