Mor l’escriptora balaguerina Teresa Pàmies

L’escriptora Teresa Pàmies, mare del també escriptor Sergi Pàmies, ha mort aquest dimarts als 92 anys a Granada. Nascuda a Balaguer l’any 1919, l’autora de ‘Testament a Praga’, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1984; l’any 2000, l’Ajuntament de Barcelona li va lliurar la Medalla d’Or al mèrit artístic i el 2001 va rebre el Premi Nacional de les Lletres Catalanes. L’any 2006 també va ser mereixedora del Premi Manuel Vázquez Montalbán.Amb la mort de Teresa Pàmies, de marcat perfil polític, desapareix un dels últims representants de la generació d’escriptors de l’exili i d’intel·lectuals compromesos amb la democràcia, les llibertats i els drets de la dona. Filla del dirigent marxista Tomàs Pàmies, va ingressar a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya als 17 anys, i hi va tenir un paper actiu en la direcció i en la creació de l’Aliança Nacional de la Dona Jove.

Després de la Guerra Civil es va exiliar a França i més tard va marxar a Cuba, a la República Dominicana, i finalment a Mèxic, on va fixar la seva residència i on va ingressar a la Universitat Femenina per estudiar Periodisme.

Política, periodisme i literatura
El 1947 va marxar a Belgrad, on va treballar a la ràdio, tasca que després va continuar a Ràdio Praga, on va ser redactora de les emissions en castellà i català. Des de l’exili també va col·laborar a les revistes catalanes ‘Serra d’Or’ i ‘Oriflama’. Al 1971 va tornar a Catalunya i tres anys després va guanyar el Premi Joan Estelrich amb la novel·la ‘Quam érem capitans’.

Entre les seves obres, una vintena de llibres, escrits la majoria en català, destaquen, a més ‘Crònica de la vetlla’, ‘Va ploure tot el dia’, ‘La dona de pres’, ‘Amor clandestí’ i ‘Aquell vellet gentil i pulcre’, a més de l’obra de teatre ‘Opinió de dona’.

Pel que fa a la seva obra poètica, destaquen ‘Cròniques de naufragi’, ‘La chivata’ i ‘Segrest amb filipina’. També va conrear el gènere assagístic amb títols com ‘Una española llamada Dolores Ibárruri’ o ‘Cartes al fill recluta’.

Teresa Pàmies va contraure matrimoni amb Gregorio López Raimundo, secretari general del PSUC, i fruit d’aquesta unió va néixer el també escriptor Sergi Pàmies.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.