La Generalitat ha encarregat el projecte per convertir la línia de tren que creua Balaguer en un tramvia. Aquesta és l’opció que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l’Ajuntament han acordat per integrar la línia a la ciutat i suprimir l’actual barrera que suposa la via fèrria. Així ho van explicar el president de FGC, Enric Ticó, i l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, durant el col•loqui ’90 anys de tren a Balaguer. El futur de la línia Lleida- La Pobla de Segur’, que es va fer dijous al vespre a la sala d’actes en el qual també van participar l’alcalde de La Pobla, Lluís Bellera, i l’escriptor i periodista Vidal Vidal. La taula va ser moderada per la periodista de Balaguer Televisió, Carla Vilaseca Vilarasau.
Roigé va reconèixer que “el soterrament és inviable i, per tal d’executar el projecte en un termini relativament curt, Ferrocarrils i Ajuntament hem optat per aquesta solució”. Amb aquesta proposta la via quedaria al mateix nivell que el carrer i estaria regulada per semàfors, tal com passa a l’avinguda Diagonal de Barcelona, va comparar Roigé. Per la seva banda, Ticó va recordar que els dos nous trens de la línia de La Pobla, que entraran en servei a principis del 2016, estan preparats per fer aquesta doble funció de tren- tramvia, ja que un cop surtin del nucli urbà circularan a més velocitat i per la via convencional. Aquesta actuació no suposarà una modificació del traçat, però sí la integració de la línia dins l’entramat viari urbà.
Pel que fa a la resta de la línia, Ticó va avançar que un cop entrin en funcionament els nous trens, es definiran les noves freqüències de pas, sempre tenint en compte i combinant-les amb el transport per carretera. “Són dues infraestructures que no s’han de fer la competència, sinó que són perfectament compatibles, on l’administració hi ha destinat molts diners”, va assenyalar. L’alcalde de La Pobla, Lluís Bellera, va destacar la importància de garantir el transbordament amb altres mitjans de transport, especialment, quan els viatgers arriben a La Pobla. “També hem de pensar en la Vall Fosca, la resta del Jussà i el Pallars Sobirà, on hi viuen 17.000 ànimes, que necessiten un transport que comuniqui el tren amb casa seva”, va indicar.
Una altra de les qüestions abordades en el col•loqui va ser El tren dels llacs, el tren turístic que el cap de setmana circula per la línia, i que, tal com van assegurar Bellera i Vidal Vidal, ha estat un revulsiu per la zona del Pallars, on s’han creat empreses i serveis turístics al voltant del tren. També en aquest sentit va la proposta, va recordar Ticó, de licitar les estacions de tren per l’aprofitament turístic.
Tant Roigé com Vidal van coincidir en subratllar la funció de la línia com a eix vertebrador del territori i que s’ha de garantir el flux de passatgers, especialment de turistes, tant en un sentit com en l’altre. Bona part dels passatgers del tren dels Llacs són turistes que es dirigeixen al Pallars o Pirineu, però pocs ho fan en sentit contrari, va constatar Vidal. Segons Roigé, cal aconseguir que els turistes del Pirineu agafin el tren per passar el dia a Balaguer o a Lleida.
Tots els ponents van manifestar l’èxit d’aquest iniciativa, que ja passa per la sisena temporada i que suposa l’aprofitament i revitalització d’una línia i d’un paisatge únics. Ticó va dir que els nous trens seran panoràmics per tal que puguin fer aquesta funció turística. En aquest sentit, Ticó va avançar la possibilitat de crear nous productes, com un servei prèmium per a un segment turístic d’alt nivell econòmic.