Balaguer es prepara per la fira medieval

Balaguer reviurà aquest cap de setmana el seu esplendor medieval amb la quarta edició de la festa de l’Harpia. I ho farà de la mà d’Alfons el Benigne i Teresa d’Entença, que al 1314, ara fa 700 anys, van rebre el títol de Comtes d’Urgell, integrant el Casal de Barcelona al Comtat d’Urgell. Són, a més a més, els pares de Comte Rei Pere III el Cerimoniós, nascut a Balaguer el 1319.

Serà, precisament, la recreació de l’entrada dels nous comtes a Balaguer un dels actes centrals d’aquesta festa. La comitiva estarà acompanyada per les autoritats locals i els grups de recreació, que, un cop a la plaça Mercadal, retran fidelitat als nous comtes. L’acte tindrà lloc dissabte, 20 de setembre, a les 20 hores a la plaça Mercadal i es demana a tots els assistents que vagin vestits d’època medieval. A continuació, es farà un sopar medieval amb espectacles a la plaça Mercadal. El tiquets ja es poden adquirir a l’Oficina de Turisme i el preu inclou el sopar i el vestit medieval. Així ho ha avançat avui el regidor de Cultura i Festes, Miquel Aige, durant la presentació de la festa; un esdeveniment, ha recordat, que des dels seus inicis té com a eix vertebrador la divulgació de la història de la ciutat.

L’arrencada de la festa serà el divendres, 19 de setembre, amb l’arribada dels 30 grups de recreació medieval -en el marc de la festa se celebra la IV trobada internacional a Catalunya- que s’instal•laran al Parc de la Transsegre, on durant tot el cap de setmana faran demostracions de la vida quotidiana, els oficis i al guerra a l’Edat Mitjana. Els grups s’ordenaran cronològicament entre el segle IX i XV. A banda, el dissabte, 20 de setembre, a les 17 hores, escenificaran una gran batalla ambientada en l’època medieval.

Dissabte, el carrer del Pont acollirà la Mostra d’Antics Oficis, integrada a la festa medieval i organitzada des de fa uns anys per l’Associació de Veïns del Centre Històric. Aige ha destacat que la participació i col•laboració de les entitats i associacions de Balaguer és essencial en aquesta festa; així l’Associació Dona Rural posarà en funcionament, un any més, el Safareig de la Reguereta; els bastoners del Casal Pere III oferiran diverses actuacions en el marc de la fira; la companyia Crisi Perpètua s’encarregarà d’animar la festa amb les seus Joglars; també hi haurà cercaviles a càrrec de la Colla Gegantera i Grallera; el Centre d’Esplai Santa Maria s’encarregarà dels tallers infantils; l’Esbart Dansaire Castell Formós oferirà un espectacle de danses medievals, i el grup de percussió Bandelpal s’encarregarà de posar el punt i final a la festa amb una gran batucada.

L’Harpia, animal mitològic que dóna nom a la festa i de la qual l’any passat se’n va estrenar la figura del bestiari festiu, també sortirà durant la festa acompanyada pel grup de diables (dissabte, a les 21.30 hores, i diumenge, a les 18.45 hores a la plaça Mercadal).

L’Harpia és una festa que té com a escenari els carrers i places del centre històric. Així, a la plaça Comtes d’Urgell, s’hi instal•larà un parc temàtic infantil medieval, i a la plaça del Pou, l’espai l’Or de la Comtessa i una granja, mentre que el carrer de l’Escala i la plaça Sant Jaume, serà pres per les bruixes i bruixots. El comerciants del Centre Històric, a més a més, col•laboren amb la decoració dels carrers i els seus comerços. D’altra banda, s’espera més de 140 paradistes al mercat medieval, que s’inaugurarà dissabte a les 19.30 hores amb una cercavila encapçalada per la Colla gegantera i grallera de Balaguer.

A banda dels espais fixos, durant el cap de setmana, es podran veure diversos espectacles itinerants pels carrers del centre històric, com ara ‘Hamelin, el flautista de Balaguer’ a càrrec de Campi qui pugui, els ‘Joglars’ de la Crisi Perpètua o un espectacle amb 70 oques ensinistrades.

L’Harpia, però, no només és entreteniment, sinó que s’aprofita per aprofundir i donar a conèixer la història de la ciutat, motiu pel qual es faran visites teatralitzades al Museu de la Noguera (divendres, a les 21.30 hores); visites guiades per les muralles medievals i l’església de Santa Maria (dissabte, 10.30 h) i mostra de documents a l’Arxiu Comarcal de la Noguera (dissabte i diumenge de les 18 a les 20 hores).

Per la seva banda, l’alcalde, Josep Maria Roigé, ha destacat que es tracta d’una festa consolidada, cosa que queda palesa amb la “creixent participació d’entitats de la ciutat” i l’augment de les activitats, més de 50. “Balaguer recupera durant aquest cap de setmana la brillantor de l’època medieval, no només pel canvi estètic que sofreix la ciutat, sinó per l’activitat econòmica que genera”, ha dit. Finalment, ha convidat a tothom “a vestir-se d’època” i a participar de totes les activitats.

 

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.