Un equip internacional d’investigadors han identificat la que podria ser la primera planta amb flor d’aigua dolça, una ‘Montsechia vidalii’, que hauria existit entre 125 i 130 milions d’anys.
Les restes fòssils de la ‘Montsechia vidalii’ es van trobar el 1902 a la Serra del Montsec, a Lleida, i posteriorment també al jaciment de Las Hoyas, a Conca.
Els científics van examinar més de mil restes fossilitzades de Montsechia del jaciment de Las Hoyas, que van comparar amb les que van trobar al Montsec.
L’estudi de la Universitat de Lió publicat a la revista PNAS, ha permès situar els fòssils en l’era barremiana del període cretàcic inferior, de la mateixa època que dinosaures com l’iguanodont.
Un paisatge diferent
Cal tenir en compte que l’escenari en què va créixer la que es considera la primera planta que va florir al planeta no s’assemblava gens a l’actual Prepiririneu. Fa 130 milions d’anys el Montsec no existia. El mar arribava fins al que avui és Balaguer. A l’espai que ara ocupa Vilanova de Meià s’estenia una gran plana on eren freqüents els llacs d’aigua dolça. Es creu que la ‘Montsechia vidali’ vivia en un d’aquests estanys, on va quedar fossilitzada milions d’anys fins que les obres de construcció d’una gravera, el 1898, la van treure a la llum.
A mitjan cretaci superior (fa vuitanta milions d’anys) quan els dinosaures encara poblaven aquesta zona rica en jaciments paleontològics, es van començar a produir els primers moviments que van crear els Pirineus com els coneixem avui en dia. I durant l’últim milió d’anys, en el període de les quatre grans glaciacions, és quan es va transformar definitivament el paisatge. Els rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana van anar erosionant la gran serra que els barrava el pas i això va fer que s’obrissin espectaculars congostos. Al Montsec, tant pel que fa a la banda de la Noguera com pel que fa a la banda del Pallars, hi ha vestigis de fòssils de fa 140 milions d’anys que han aportat molta informació a l’hora de saber com era aquest territori i quins canvis s’hi han anat produint. També s’han trobat moltes restes dels últims dinosaures que van poblar la terra, fa 65 milions d’anys.