El club Clos Pons Thai Runners va organitzar, aquest dissabte durant tot el dia i fins ben entrada la matinada, una nova prova d’ultra fons, la Ultra Trail Terres de Lleida Solidària Clos Pons, que va oferir dos modalitats: la Ultra Trail, amb 95 kilòmetres de recorregut, i la Half, amb 49 kilòmetres de recorregut, ambdues amb el centre operatiu situat a Sant Llorenç de Montgai.Albert Herrero i Carmen Palacín va ser els atletes que van estrenar el palmarès de la prova llarga, mentre que EnekoGarde i Esther Farrés es van imposar en la distància curta d’una jornada que va aplegar 130 participants, 50 d’ells a la prova llarga.
A la Ultra Trail, amb 95 kilòmetres de recorregut i 4.700 metres de desnivell positiu, el més ràpid en homes va ser Albert Herrero (Ultra), que es va imposar després de més de 10 hores d’esforç, concretament amb una marca de 10.44.32. El van seguir l’independent Jordi Abadia, segon amb 11.04.51, i Eduard Solanes (Pedala.cat), tercer amb 13.12.44. En dones, victòria per a Carmen Palacín(CT Lleida) amb un registre de 15.11.59. Segona va entrar Sara Codina (CE Sant Vicenç de Castellet), amb un temps de 15.52.03, mentre que tercera va entrar Ana Pla(Clos Pons Thai Runners) amb 17.44.27.
Pel que fa a la Half, amb 49 kilòmetres i 2.700 metres de desnivell, el millor en l’apartat masculí va ser EnekoGarde (A4XKm), guanyador amb un temps de 5.49.32. L’han acompanyat al podi Aleix Vilabella (Parets del Vallès), segon amb 6.10.05, i l’independent Jesús-Pau Vázquez, tercer amb 6.18.32. En dones, triomf per a Esther Farrés (Fondistes Cervera) amb un crono de 7.25.46, pel davant de la independent Anna Farrús, segona amb 8.00.06, i de Gisela Soley (Montañeros de Aragón-Barbastro), tercera amb 8.05.30.
La jornada va permetre gaudir al màxim als aficionats a aquesta modalitat, tot i que el recorregut era força exigent. L’objectiu de la prova era començar a fer-se un lloc en el calendari de curses i que els corredors poguessin descobrir els paisatges naturals de la comarca de la Noguera.
L’organització va habilitar servei de guarda-roba i un punt de vida per a la UTDL al kilòmetre 50, situat a l’estació de Vilanova de la Sal, a més d’itineraris marcats per als acompanyats, amb informació i rutes de senderisme, fisioteràpia a l’arribada, i Pasta Party divendres per sopar per aquells corredors que ho haguessin sol·licitat prèviament i per als seus acompanyants.
El recorregut de la UTDL va transcórrer per senders i pistes forestals de la Noguera, entre els municipis de Sant Llorenç, el monestir de les Avellanes, Vilanova de la Sal, Alòs de Balaguer i Camarasa. En tots els avituallaments marcats com a líquids, hi havia fruita, fruits secs i algun altre aliment sòlid. En els avituallaments marcats com a Sòlids es disposava de líquid i assortit de sòlids: entrepans, fruits secs i pasta, entre altres.
L’activitat ja es va iniciar el divendres a la tarda amb la fira del corredor i la Pasta Party. També hi va haver conferències relacionades amb la preparació física i nutricional d’esportistes de llarga distància. El dissabte, dia de la cursa, també hi va haver inflables i activitats per als nens, classe de zumba, vermut electrònic amb música amb diferents DJ, cassola de tros popular i festa posterior.
La cursa va tenir també el seu vessant solidari, ja que una part de les inscripcions es va destinar a la investigació d’un problema de salut mental anomenat trastorn límit de la personalitat, dirigit pel doctor Josep Pifarré a través d’un projecte de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida). Es tracta d’una malaltia poc visible i difícil de diagnosticar. En aquest sentit, el grup de recerca de l’IRB Lleida pretén investigar si la practica esportiva, com a teràpia complementària, pot ajudar i afavorir la recuperació d’aquestes persones que pateixen aquest tipus de trastorns mentals.