La gelada de la passada matinada afecta fruiters en floració de diversos municipis del Segrià i la Noguera

 width=
La gelada que s’ha registrat amb temperatures que han caigut més avall dels 4 graus sota zero ha afectat diversos municipis del nord del Segrià i el sud de la Noguera. Segons el president del sindicat Asaja, Pere Roqué, els arbres de fruita de pinyol que ja estan en avançat estat de floració són els que s’han vist més afectats però no serà fins d’aquí a 24 o 48 hores que es podrà fer un balanç més acurat dels danys. Per combatre aquesta caiguda de temperatures els pagesos fan servir diferents mètodes; el principal consisteix en engegar el reg per aspersió de manera que l’aigua crea una capa de gel damunt dels fruiters que permet mantenir les flors a zero graus i per tant no superar el llindar de la congelació que les acabaria cremant i afectant posteriorment el fruit. Un altre mètode que s’ha fet servir aquest apassada matinada és el de posar diferents cremadors repartits per diferents punts de la finca per tal de fer pujar la temperatura a prop dels arbres.
Segons ha explicat Pere Roqué d’Asaja alguns dels municipis on hi ha constància que ha gelat són Albesa, Torrelameu, Corbins, Benavent de Segrià, la Portella i en alguns punts de la mateixa Horta de Lleida. El responsable d’Asaja Lleida ha explicat que a partir de la mitjanit en localitats del Segrià i del sud de la Noguera ha començat a baixar molt la temperatura i cap a les tres o quatre del matí s’ha arribat fins als -4,5ºC.
Tot i que encara és d’hora per poder conèixer l’afectació real de la gelada, Roqué ha assenyalat que “en fruita de pinyol aquestes setmanes són molt perilloses” perquè els arbres ja estan en un avançat estat de floració però adverteix que “si segueix aquesta baixa pressió i aquestes baixes temperatures” com les registrades la darrera matinada “a partir de la setmana és quan més mal puguem tenir” ja que també es podrien veure afectades la pera, i d’aquí uns vuit o deu dies, també la poma. En aquest sentit, el president d’Asaja Lleida ha recordat la “gran gelada” tardana que es va produir fa 27 anys, en concret el 21 l’abril del 1991, que va malmetre bona part de la producció fructícola a les comarques lleidatanes.

Per combatre que les baixes temperatures puguin malmetre les flors i, en conseqüència de la producció de fruita dolça, aquells pagesos que en disposen posen en marxa sistemes anti-gelada. Un dels més utilitzats és el reg per aspersió o microaspersió, també conegut com a iglú, mitjançant el qual es dispersa aigua damunt dels arbres creant una pel·lícula de gel i que esdevé un aïllant tèrmic, recobrint cobreix les flors i mantenint-les a 0ºC. D’aquesta manera, s’impedeix que baixin d’aquesta temperatura i evita que acabin morint pel fred. Aquest sistema, però, comporta un elevat cost d’inversió i també pel consum d’aigua que suposa.

Al marge del reg per aspersió o microaspersió, altres pagesos opten per utilitzar altres sistemes per protegir les flors com ara grans ventiladors, que permeten evitar es dipositi al terra malgrat que també són cars, o bé cremadors, que cremen combustible per escalfar els arbres malgrat que el seu ús és més contaminant que els altres sistemes.

Asaja reclama ajuts a l’Administració per a la instal·lació de sistemes anti-gelada en fruiters

Ja que encara són una minoria els pagesos que compten amb aquests sistemes per l’elevat cost que suposen i tenint en compte la crisi que porta vivint en els darrers anys el sector de la fruita dolça, des d’Asaja Lleida reivindiquen a l’Administració la implementació d’ajuts per a la instal·lació de sistemes anti-gelada per tal d’assegurar i garantir la producció. L’organització agrària insisteix també en demanar una partida que possibiliti rebaixar el cost de l’assegurança per a la fruita dolça, que entre altres aspectes també cobreix l’afectació del fred sobre la producció.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.