La finca Castell del Remei introdueix espècies d’aus per reforçar la biodiversitat i el projecte de vinya ecològica

 width=ACN Penelles .- La finca del Castell del Remei, situada a Penelles (Noguera) ha desenvolupat un projecte d’introducció d’espècies d’aus per reforçar la biodiversitat de l’àmbit on es troba, a l’entorn dels Canals d’Urgell, i també el projecte de vinya ecològica i sostenible. De manera coordinada amb el Departament de Territori i Sostenibilitat s’han instal·lat nius de cigonyes, re introduït òlibes i xoriguers recuperades al Centre de Fauna de Vallcalent, i de cara a la tardor s’instal·laran caixes-refugi per a muricecs. El director del Castell del Remei, Tomàs Cusiné, ha explicat que aquesta iniciativa permet fer un cert ”control de plagues” que beneficien a la vinya i la producció ecològica ja que no cal tractar amb insecticides. El cap de Biodiversitat i Medi Natural, Xavier Marco, ha destacat la importància de desenvolupar aquestes accions en un ”àmbit agrari” on en els darrers anys, a causa de la intensificació de l’agricultura, la biodiversitat havia retrocedit.
La introducció de diverses espècies d’aus i la instal·lació d’una illa flotant al llac que hi ha a la finca són algunes de les accions que s’han dut a terme al Castell del Remei des de l’any 2016 en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibiltiat. Les iniciatives, que s’afegeixen al projecte d’enjardinament d’aquest lloc històric, reforcen l’aposta per la biodiversitat i també volen servir per ”fer més visitable” l’entorn de la finca ”donant valor als animals que hi viuen”, ha explicat Tomàs Cusiné.

Un total de 3 nius de cigonya s’han col·locat en arbres alts de la finca on, posteriorment, hi han niat més parelles de forma natural. La iniciativa s’emmarca en el Pla de Conservació de la Cigonya Blanca a les terres de Ponent i de la gestió de la seva població. L’objectiu de pla és allunyar les cigonyes dels nuclis urbans amb elevada densitat de població per tal que s’instal·lin en entorns naturals. El Castell del Remei ha ofert la seva arbreda com a nova zona de nidificació i de moment sembla que les cigonyes s’hi han adaptat.

D’altra banda, 9 polls d’òliba i 6 polls de xoriguer, espècies rapinyaires actualment en perill d’extinció, procedents del Centre de Vallcalent han estat instal·lades mitjançant la tècnica del ‘hacking’, que simula nius de les espècies i els exemplars són alimentats per humans sense que els puguin veure fins que adquireixen certa autonomia per sortir a caçar per si sols. D’aquestes dos espècies en destaca el seu valor per a l’agricultura atesa la seva dieta a base de micromamífers que sovint poden ser un risc en forma de plagues en cultius com la vinya.

Finalment, en vista a la tardor, el celler impulsa la col·locació de caixes niu per a muricecs per tal que de forma natural, durant la cacera nocturna, eliminin insectes, evitant així les plagues. Aquests mamífers – estrictament protegits – són depredadors de diferents insectes, entre d’altres les papallones del corc del raïm que causen el fong de la botritis o podrit a la vinya controlant-ne la població.

L’anomenat ‘hotel de muricecs, que hostatjarà una colònia de mamífers que ja habiten al Castell del Remei, s’ubicarà en un lloc pròxim a les vinyes atès que, segons els biòlegs, un sol exemplar pot arribar a menjar més de 120 papallones o uns 500 mosquits en una nit.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.