El Parc Astronòmic del Montsec, ciència i turisme a la Noguera

La serra del Montsec, situada al Prepirineu català, ha estat reconeguda des de fa molts anys com un dels indrets que mostren unes condicions d’observació astronòmica excepcionals tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lluminosa.

Aquesta excepcionalitat va fer d’Àger, a la Noguera, un lloc idoni per instal·lar el Centre d’Observació de l’Univers. L’equipament inicia la desena temporada havent batut rècord de visitants i amb l’objectiu de consolidar-se com un referent del turisme de les Terres de Lleida.

Des d’abans dels anys 90, el Montsec va ser utilitzat per col·lectius d’afeccionats a l’astronomia com a indret de referència per realitzar les seves observacions. Va ser a mitjans dels anys 90, fruit de la voluntat de membres d’aquests col·lectius amb el suport de l’investigador lleidatà Dr. Joan Oró, que es va engegar el projecte del Parc Astronòmic Montsec.

L’any 2001 es crea el Consorci del Montsec, el mecanisme públic que va permetre la construcció de l’equipament. El Parc Astronòmic del Montsec neixamb la voluntat d’aprofitar les aptituds i potencialitats de la zona per a la realització de recerca, formació i divulgació de la ciència, en especial de l’Astronomia.

Va ser inaugurat l’any 2008 i compta amb dos equipaments: l’Observatori Astronòmic del Montsec, centrat en la investigació científica, i el Centre d’Observació de l’Univers, orientat a la vessant divulgativa.

L’Observatori Astronòmic del Montsec constitueix així el vessant científic del Parc Astronòmic i el seu propòsit és bàsicament la recerca i la formació universitària en l’àmbit de l’astronomia i l’astrofísica. Es troba situat al municipi de Sant Esteve de la Sarga, a l’est del pic de la Corona del Montsec d’Ares, a 1.570 metres d’alçada sobre el nivell del mar, i consta d’un edifici d’observació, un edifici de serveis i una cúpula de 6,15 metres de diàmetre que conté el Telescopi Joan Oró.

D’altra banda, el Centre d’Observació de l’Univers és un gran multiespai lúdic que té l’objectiu de convertir-se en el centre de referència de la docència i divulgació de l’astronomia a Catalunya. Un nexe d’unió entre el públic i el coneixement científic, que acosta el visitant a l’apassionant món de la ciència i al descobriment de l’entorn del Montsec.

L’excepcional cel del Montsec i l’aposta per convertir-lo en un element de desenvolupament turístic va fer que a l’any 2012 el Consorci del Montsec iniciés el procés per a la certificació del Montsec com a Destí Turístic Starlight. Per tal d’aconseguir aquesta certificació, es va realitzar un complet i exhaustiu estudi de la foscor del cel mitjançant una col·laboració amb la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya. Va ser a finals de l’any 2012quan el Montsec i el seu cel van ser avaluats mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts per la Fundació Starlight per tal de poder-ne certificar la idoneïtat.

A inicis de l’any 2013, un total de vint-i-quatre termes municipals van ser certificats com a Destinació Turística Starlight i onze d’aquests també com a Reserva Starlight,  convertint el Montsec i el seu cel en un dels millors llocs del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles.

Aquesta certificació va significar un gran impuls tant per a l’equipament com per al turisme de la zona.

L’any 2013, el Consell Comarcal de la Noguera assumeix la gestió del Centre d’Observació de l’Univers. Des de llavors, han estat constants les inversions de millora que s’han fet a l’equipament subvencionades per l’Agència Catalana de Turisme, fons europeus i la Diputació de Lleida.

Els reptes de futur passen per consolidar la instal·lació i fer que segueixi sent atractiva.

Després que la Fundació Starlight hagi renovat recentment per quatre anys més la Certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight a la zona del Montsec, ara l’objectiu passa per presentar candidatura a la Internacional DarkSky, una certificació per reconèixer la qualitat del cel per a l’observació astronòmica.

En cas d’aconseguir aquesta altra certificació, la zona del Montsec es convertiria en el primer territori del món en obtenir les dues certificacions de més prestigi internacional que existeixen en relació amb la qualitat del cel.


Guió: Carla Vilaseca / Gravació: Miquel Àngel Daviu, Anna Requena, Carla Vilaseca / Edició: Carla Vilaseca / Veu en off: Aran Mazuque / Drone: Aerial Productions / Cessió imatges d’arxiu: Albert Lijarcio i Cristina Berengué “La Serra del Cosmos” / Música: Somewhere Behind by Assaf Ayalon

 

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.