El 22 de maig es va celebrar el festival de divulgació científica “Pint of Science 2019” per primer cop a la comarca de la Noguera, concretament a la ciutat de Balaguer. Aquest festival proposa una trobada entre investigadors i públic en l’entorn d’un bar o cafeteria i s’ha celebrat enguany a tot el món entre els dies 20 i 22 de maig de 2019.
Balaguer s’ha incorporat com a ciutat nova en aquesta cinquena edició del Pint of Science i ho fa sota la coordinació local del Consell Comarcal de la Noguera, el Centre d’Observació de l’Univers i l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona. De les 20.00h a les 22.00 h, al Bar Fleming de Balaguer es van realitzar xerrades científiques de l’àmbit de l’astronomia i les ciències de l’espai amb tres ponents experts en la matèria davant d’una quarantena de persones.
La sessió va començar amb la presentació “Cosmos: una immersió ràpida” a càrrec de Josep Manel Carrasco, investigador de la Universitat de Barcelona. En la seva presentació ens va fer un recorregut per l’Univers conegut des de l’entorn més proper al nostre planeta fins a les recerques més recents com les ones gravitacionals o les imatges de forats negres. La segona ponència va ser a càrrec de Mar Tàpia, investigadora a l’Institut d’Estudis Catalans, amb el títol “Vibracions extraterrestres”, que ens va mostrar com els aparells de detecció de terratrèmols, com sismògrafs o infrasons, poden ser útils per al seguiment i detecció de l’arriba de meteors i meteorits. Finalment la tercera, “Les llums que no ens deixen veure el cel” a càrrec d’Hèctor Linares, investigador del Parc Astronòmic i de la Universitat de Barcelona, que ens va ressenyar la problemàtica i les conseqüències d’un ús inadequat de l’enllumenat artificial i com pot afectar no només l’astronomia, sinó també la nostra salut.
Més informació sobre el festival:
https://pintofscience.es/event/mirades-a-lunivers
Informa: Redacció Foto: CCN