- Destacats Portada

Àger acollirà avui una conferència sobre el jaciment paleolític de Vilamajor

La conferència, organitzada per la Fundació Arnau Mir de Tost, tindrà lloc a les 18 hores, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Àger

Àger acollirà aquest dissabte, 5 de novembre, la conferència ‘Abric Pizarro, un nou assentament del Paelolític Mitjà al Prepirineu català’, en la qual es podrà conèixer de primera mà tot el que s’ha trobat sobre el passat del municipi al jaciment del paleolític Mitjà situat a Vilamajor, al terme d’Àger, de la mà de les investigadores que hi treballen: Susana Vega i Jezabel Pizarro (CEPArq-UAB) i Sofía Samper (The Australian National University, ANU).

La conferència, organitzada per la Fundació Arnau Mir de Tost, tindrà lloc a les 18 hores, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Àger. Durant la ponència, les tres professionals de l’arqueologia donaran a conèixer tots els detalls d’aquest jaciment, que fou descobert en unes prospeccions arqueològiques programades pel CEPArq de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2009.

El jaciment es troba situat en un lateral d’un barranc de la zona nord dels Aspres de la Noguera, d’accés actualment difícil. Es tracta d’una balma, que és una formació geològica típica de la zona, i les investigadores sostenen que molt possiblement fou aprofitada durant segles com a refugi, tant de l’Homo Neanderthalensis com dels pastors que, molts i molts anys després, transitaven per la carrerada que passa per la vora d’aquest jaciment arqueològic.

La conferència arriba després que aquest estiu, un grup de professionals de la UAB dirigits per l’arqueòleg i professor Jesús Brufal duguessin a terme una excavació al jaciment de Santa Coloma d’Àger, amb l’objectiu d’apropar-se a les comunitats rurals de la Vall entre els segles V i XI. L’excavació va dur com a resultat diverses troballes, entre les quals van destacar diverses estructures arquitectòniques que es poden relacionar amb cambres funeràries, a l’interior de les quals s’hi van localitzar i identificar quatre nous sarcòfags, dels quals se’n va excavar tres, dues fosses del tipus cista, de les quals se’n va excavar una, i dos enterraments amb taüt que també es van excavar.

Aquesta activitat de divulgació que tindrà lloc aquest dissabte està organitzada per la Fundació Arnau Mir de Tost, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Àger, el Geoparc Orígens als Pirineus Catalans, Unesco Geoparc Mundial, el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic (CEPArq), the Australian National University (ANU), i l’Associació, Recerca i Difusió del Patrimoni Històric (ARDPH).


Informa: Redacció

Balaguer Televisió

Missatges recents

Balaguer instal·la dos dispensadors d’alimentació per a coloms amb tractament esterilitzador

La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…

1 dia fa

El Mil·lenari de Sant Pere de Ponts estrena la seva pròpia cantata abans de posar punt final a la commemoració

Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…

1 dia fa

Catalunya fa mèrits, però cau davant el Paraguai

Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…

1 dia fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 21/11/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 dies fa

Cinc establiments de Balaguer s’uneixen per a un gran dinar solidari pels afectats per la DANA

En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…

2 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: L’Associació de veïns del Centre Històric promou una comunitat energètica

La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.