Aquesta segla porta regant centenars d’hortes del municipi d’Àger des de fa mil anys aproximadament. Una estructura que data, mínim, del segle XI i que podria anar des de la Font de l’Elena fins a La Règola. La séquia andalusina, però, es troba malmesa en molts trams pel poc manteniment que ha tingut des de fa dècades, provocada sobretot pel despoblament i l’abandonament de moltes finques d’aquesta zona.
En un projecte conjunt de la UAB, la Fundació Arnau Mir de Tost i l’Ajuntament, es pretén estudiar-la més a fons i intentar recuperar-la al complet. La iniciativa es basa en l’estudi arqueològic, en el recull de fonts orals, en la recuperació de la documentació de la Comunitat de Regants, uns papers del segle XIX que són claus per saber com es regulava el sistema, i també en el buidatge de la documentació medieval.
Una altra part important del projecte és poder recuperar tot aquest sistema de reg, i per què no, impulsar un banc de terres perquè els propietaris les puguin cedir a gent que vulgui tornar a fer hort.
Durant les Jornades de Patrimoni es va aprofitar per començar a recuperar part de la segla que està malmesa i també un brancal que es trobava totalment tapat.
El projecte compta amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i del projecte europeu Med- GreenRev.
Informa: Gerard Díaz Tribó
El Consell Comarcal de la Noguera s’ha acollit un any més al Programa Treball i…
Pau Vinyals, creador i intèrpret de l’obra, ens acosta aquest cap de setmana Papers de…
Balaguer ja es prepara pel ball de sardanes de Festa Major. El 10 de novembre…
A partir del dia 2 de novembre les deixalleries comarcals d’Artesa de Segre i de…
La delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, ha fet avui una visita a Artesa…
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha visitat aquest dimarts l’Observatori del…
Aquest lloc web utilitza cookies.