Alcaldes republicans lleidatans creen un moviment de suport als electes investigats i encausats pel procés

  width=Alcaldes republicans de les comarques de Lleida han creat el moviment ‘Ajuntaments sense por’ per donar suport de forma organitzada i “transversal” des del món local als líders independentistes empresonats, als alcaldes i ciutadans investigats o encausats “per defensar la via pacífica per assolir la independència”. Donen suport a les mobilitzacions anunciades per l’ANC i Òmnium davant el judici per l’1-O però també preveuen emprendre accions de caire “legal” en defensa d’aquestes persones i per “internacionalitzar” la judicialització de la política catalana. De moment, el moviment agrupa una quarantena de batlles, la majoria lleidatans, d’ERC i independents, però aspira a sumar-ne d’altres indrets del país i de diferents formacions polítiques.
El moviment ‘Ajuntaments sense por’ neix amb la voluntat “d’estar al costat de cada ajuntament, de cada persona represaliada i al costat dels companys empresonats i judicialitzats il·legalment” per “defensar la via democràtica i pacífica per assolir la independència”, segons afirma el manifest que s’ha presentat aquest dilluns a Lleida i al quals s’han adherit, inicialment, una quarantena d’alcaldes.

Aquests alcaldes asseguren no sentir-se representats per la resposta de les entitats municipalistes davant el judici als líders independentistes i de les investigacions i acusacions contra electes municipals per haver col·laborat amb la celebració del referèndum de l’1-O, actuacions judicials davant les quals “no volen restar “impassibles. Així, han posat d’exemples casos com els dels alcaldes d’Alcarràs, Celrà, Sabadell o Verges.

“El gran bastió de nostre moviment sempre ha estat la seva força municipal” i, per tant, “en plena onada repressiva i lluny de fotos de dies històrics, ens necessitem més que mai”, ha manifestat l’alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso.

En la presentació d”Alcaldes sense por’, els batlles que en formen part han deixat clar que “la defensa no pot ser només reactiva” sinó que “ha de ser proactiva i, sobretot, activa, des del civisme i el pacifisme” i, per això, han dit que no es limitaran “només a donar suport als represaliats”, segons ha assenyalat l’alcalde de la Fuliola (Urgell), Eduard Piera.

El moviment “entoma” les mobilitzacions anunciades per l’ANC i Òmnium Cultural coincidint amb l’inici del judici per l’1-O. Però també preveu emprendre accions de caire “legal” en defensa dels alcaldes, electes i independentistes investigats i encausats, i altres per “internacionalitzar” la “judicialització” de la política catalana, segons ha exposat Piera. Els alcaldes que participen en aquest moviment han deixat clar que ho fan a títol personal i no com a ajuntament, així com el seu suport a les accions que puguin portar a terme des d”Alcaldes sense por’, i que, de moment, no han volgut avançar.

Elisabet Lizaso ha explicat que el manifest ja compta amb una quarantena d’alcaldes adherits, una trentena dels quals són lleidatans. Malgrat que tots ells són d’ERC o independents, la voluntat és sumar al moviment també batlles d’altres formacions polítiques i d’arreu del país.


Informa: ACN / Foto: ACN. Pla obert d’alguns dels batlles que formen part d”Alcaldes sense por’, durant la presentació del moviment a la delegació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’11 de febrer del 2019.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.