Categories: JoventutSocietat

Arrenquen les proves de la selectivitat per a 1.868 estudiants lleidatans, cinquanta més que l’any passat

ACN Lleida .- 1.868 estudiants han començat aquest dimarts les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) a les comarques de Lleida, 50 més que l’any passat (1.818). En concret, 1.612 són alumnes que han acabat aquest curs el Batxillerat, 165 es presenten a la selectivitat per lliure (provenen de Batxillerat d’altres anys però no havien fet les PAU, volen millorar nota o només s’examinen assignatures de la fase específica), i 91 provenen de Cicles Formatius de Grau Superior (s’examinen d’alguna assignatura de la fase específica). La demarcació de Lleida compta amb vuit tribunals, set a la capital del Segrià i un altre a la Seu d’Urgell. Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària i serveix per apujar nota. Les proves, que s’allargaran fins dijous, han arrencat aquest matí amb els exàmens de Llengua castellana i literatura i Llengua catalana i literatura. Les notes es coneixeran el 27 de juny.
A les nou en punt d’aquest dimarts ha començat amb “total normalitat” la selectivitat 2018 per a 1.868 estudiants lleidatans de Batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Superior. Són una cinquantena més que el juny passat, sobretot per un lleuger increment dels inscrits procedents de CFGS i que s’examinen per lliure, segons ha explicat Xavier Carrera, coordinador de les PAU a Lleida.

Els estudiants han iniciat les PAU amb la prova de la fase obligatòria de Llengua castellana i literatura. En la fase general, els alumnes s’examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera i Història) i una matèria a escollir que està vinculada a les matèries comunes d’opció. Així, els estudiants poden escollir entre Matemàtiques, Llatí, Fonaments de les arts, i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de Batxillerat (que té un valor del 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (amb un valor del 40%, si la qualificació d’aquesta fase general és com a mínim de 4), hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat.

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de Batxillerat com els procedents de Cicles Formatius de Grau Superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts. De la mateixa manera que l’any passat, l’assignatura de modalitat examinada a la fase general també es tindrà en compte en la ponderació de la fase específica. Per tant, els estudiants poden examinar-se de fins a tres assignatures a la fase específica, però tindran fins a quatre notes per ponderar.

La validesa de la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica, caduquen als dos anys.

Novetats de la PAU 2018

Com a novetat, a les PAU 2018 la matèria d’Història de la Filosofia s’examina a la fase específica i serà ponderable per a l’accés a graus universitaris de les branques d’Arts i humanitats, i de Ciències socials i jurídiques, segons ha assenyalat Carrera.

Pel que fa a les ponderacions, per aquelles persones que vulguin cursar graus d’Arquitectura s’han introduït canvis. En aquest sentit, les matèries de Fonaments de les Arts, Història de l’Art, Disseny i Dibuix artístic tindran una ponderació de 0,2; Cultura Audiovisual i Geografia de 0,1; i ja no hi ponderen les matèries de Biologia, Electrotècnia i Química.

Una altra novetat té a veure amb la reserva de places a tots els graus universitats per a estudiants del col·lectiu gitano. Com a mínim es reservarà una plaça a cada grau per afavorir la seva incorporació a estudis superiors. Les persones del col·lectiu interessades han de disposar del certificat conforme poden optar a la plaça del Departament de Treball, Afers Socials i Família.

Vuit tribunals a la demarcació de Lleida

A la demarcació de Lleida hi ha vuit tribunals, set a la capital del Segrià i un a la Seu d’Urgell, amb un president cadascun i un total de 87 vigilants-correctors. En concret, 699 estudiants s’examinen al Campus de Cappont de la UdL (on hi ha tres tribunals), 638 a l’ETSEA (que acull dos tribunals), 237 a la Facultat de Medicina, 171 a l’Arnau de Vilanova i 123 a la Seu d’Urgell. El tribunal de l’alumnat de Cicles Formatius de Grau Superior està ubicat al Campus de l’ETSEA.

Tribunals específics per a alumnes amb necessitats educatives especials

Els estudiants amb necessitats educatives especials com poden ser els dislèctics o amb trastorns d’aprenentatge com ara TDA o TDAH s’examinen en tribunals específics per al col·lectiu. A Lleida, el Tribunal Ordinari Específic (TOE) per a aquests estudiants s’ha ubicat a l’Escola Politècnica Superior, al Campus de Cappont de la UdL, en el qual s’examinaran 25 estudiants.

Prova d’Aptitud Personal per accedir als graus d’Educació

La prova d’aptitud personal (PAP) per accedir als graus en Educació infantil i primària consta de dos exàmens, un de competència comunicativa i raonament crític (2 hores de durada), i un altre de competència logicomatemàtica (1 hora i 30 minuts). Així, els alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) aspirants a mestres hauran de realitzar aquesta prova específica amb posterioritat a les PAU. S’examinaran el dissabte 16 de juny, , en cinc seus universitàries ubicades a Barcelona, al campus de Bellaterra de la UAB, Girona, Tarragona i Lleida.

La PAP es considera superada amb la qualificació d”apte’, que s’obté quan la mitjana aritmètica d’ambdós exàmens és igual o superior a cinc punts sobre deu. Per poder fer mitjana, cal que cadascun dels exàmens tingui una qualificació igual o superior a quatre. Un cop superada, la PAP té validesa indefinida.

Les notes, el 27 de juny

Els estudiants que s’hagin examinat de selectivitat podran consultar per internet les notes obtingudes el 27 de juny, de la mateixa manera que aquells que hagin fet la prova d’aptitud personal (PAP). Les sol·licituds de les reclamacions es podran fer entre el 27 i el 29 de juny i el resultat de reclamacions i doble correccions es donaran a conèixer el 9 de juliol. Així mateix, les proves de la selectivitat de setembre tindran lloc els dies 4,5 i 6 d’aquell mes.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Balaguer instal·la dos dispensadors d’alimentació per a coloms amb tractament esterilitzador

La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…

1 dia fa

El Mil·lenari de Sant Pere de Ponts estrena la seva pròpia cantata abans de posar punt final a la commemoració

Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…

1 dia fa

Catalunya fa mèrits, però cau davant el Paraguai

Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…

1 dia fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 21/11/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

1 dia fa

Cinc establiments de Balaguer s’uneixen per a un gran dinar solidari pels afectats per la DANA

En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…

2 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: L’Associació de veïns del Centre Històric promou una comunitat energètica

La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.