ASPID va atendre a la comarca de la Noguera més de 500 persones durant l’any 2019, de les quals 17 pel Servei d’Autonomia Personal, 138 pels Serveis d’Orientació, Formació i Intermediació Laboral, 112 pels serveis de NeuroLleida i 235 dins del projecte “Que s’amaga dins les pantalles?”. Aquestes accions es desenvolupen en el marc del conveni de col·laboració que mantenen des de fa anys els Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera i ASPID.
La presidenta d’ASPID, Bibiana Bendicho, ha mantingut una reunió amb el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, per fer un balanç dels resultats de l’any 2019 i plantejar les properes línies de col·laboració entre ambdues entitats.
Els Serveis Autonomia Personal (“Aspid Orienta”), especialitzat en donar informació, orientació i acompanyament personal que té per finalitat millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o dependència de la Noguera, va atendre l’any passat 17 persones (11 dones i 6 homes), amb un total de17 hores d’atenció individual, i va portar a terme en conjunt 47 actuacions.
Els objectius d’aquest programa és potenciar la integració personal i social, i desenvolupar la capacitat personal de controlar, afrontar i prendre decisions, acompanyar les persones en el procés de millora per a l’autonomia personal, i informar, orientar, assessorar-les en relació als recursos, els mitjans i els productes de suport disponibles.
Quan als Serveis d’Orientació, Formació i Intermediació Laboral, van atendre l’any passat a la Noguera 138 persones a través de 4 programes específics, i van aconseguir un total de 32 insercions, el que suposa el 23% del col·lectiu atès. D’aquests 32 contractes, 10 van ser a persones amb discapacitat i 22 a persones amb risc d’exclusió social. Per sectors, els 53% van correspondre al sector de serveis, el 28% a l’industrial, el 16% a l’agrícola i el 3% al de la construcció. Durant el 2019 els tècnics d’ASPID van portar a terme un total de 413 contactes i 59 visites a empreses de la comarca.
El Punt d’Autoocupació Incorpora, que dóna assessorament, i acompanyament en tot el procés de creació i consolidació del negoci, va atendre 22 persones i es va concretar en 4 empreses creades.
També es van fer 405 hores de formació transversal, adreçada a millorar les competències personals dels participants, com eines i canals de cerca de feina, alfabetització a les TIC i altres, amb la participació de 82 persones. Igualment, es va desenvolupar un curs de 134 hores de Formació Ocupacional, adreçat a adquirir els coneixements tècnics d’encarregat de línia al Sector Agroalimentari, amb 10 alumnes i un índex d’inserció del 70%.
La tasca d’ASPID s’ha centrat bàsicament en els col·lectius amb més dificultats per trobar feina, com són els joves, les dones, les persones amb discapacitat, els immigrants i les persones més grans de 45 anys.
Per gèneres, el 59% de les persones ateses eren homes i el 41% dones, mentre que per col·lectius, el 38% eren persones amb discapacitat i el 62% persones amb risc exclusió social. El principal tipus de discapacitat era la física (32 persones), seguida de la psíquica (9), la malaltia mental (7), la discapacitat auditiva (3) i la discapacitat visual (1).
El 32% no tenien estudis, 23% tenien estudis primaris, el 23% secundaris, el 16% Formació Professional, el 4% tenia Batxillerat i el 2% estudis universitaris. El 70% eres nacionals, el 17% extracomunitaris i el 13% comunitaris.
Per edats, el 43% eren adults d’entre 46 i 55 anys, el 24% adults d’entre 36 i 45 anys, el 14% joves d’entre 26 i 35 anys, el 13% adults d’entre 56 i 65 anys, i el 6% joves d’entre 19 i 25 anys.
Els Serveis de NeuroLleida, conjuntament amb els Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, han portat a terme els anys 2018-19 (es tracta de programes biennals) 5 tallers de memòria (amb 122 participants) i 6 conferències, activitats desenvolupades en 10 municipis de la comarca. Es tracta d’un programa d’intervenció grupal dirigit a la gent gran interessada en millorar les seves funcions cognitives i conèixer estratègies per prevenir el deteriorament que repercuteix en la realització de les activitats de la vida diària amb el pas del temps.
Els tallers de memòria s’han porta a terme a la Sentiu de Sió, Penelles, Albesa, Balaguer i Algerri, mentre que les conferències han tingut lloc a Térmens i a Ivars de Noguera (“Mou-te”), a Albesa i Bellcaire (“Somriu”), a Camarasa (“Pensa”) i a Térmens (“L’envelliment en positiu”), aquesta darrera dins la Trobada de Gent Gran de La Noguera.
El cicle de conferències “Cuida’t, Mou-Te, Pensa i Somriu, les claus de l’envelliment saludable” té l’objectiu d’explicar la importància de l’adopció d’estils de vida saludables per prevenir la instauració de malalties o complicacions relacionades amb la salut en la gent gran.
Finalment, dins també de la col·laboració entre ASPID i els Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, l’any passat es va desenvolupar el projecte “Que s’amaga dins les pantalles?”, una iniciativa socioeducativa destinada a afavorir l’educació, l’adquisició de valors i el desenvolupament de les competències personals, a partir d’una intervenció orientada cap al desenvolupament de les pròpies potencialitats i des d’un marc preventiu i de promoció.
El projecte va consistir en 9 sessions informatives adreçades a famílies i infants relacionades amb l’ús de les noves tecnologies, els riscos que comporten i altres factors a considerar, i va tenir una participació d’unes 235 persones.
Informa: Redacció
La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…
Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…
Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Aquest lloc web utilitza cookies.