Balaguer se suma als actes de commemoració de l’Any Fabra

 width=Balaguer se suma enguany als actes de commemoració de l’Any Fabra i és que aquest 2018 està dedicat a commemorar la figura i l’obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya a l’agost passat per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

Durant l’any s’organitzen diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració fa especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posa en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

La Direcció General de Política Lingüística i l’Ajuntament de Balaguer organitzen conjuntament una sèrie d’actes oberts al conjunt de la societat civil de Balaguer i comarca per tal de celebrar l’Any Fabra 2018, amb l’objectiu de reconèixer el Mestre i la seva obra, que siguin també estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i la projectin amb força cap al futur.

Així, el dimarts dia 4 de setembre a les 19.30 h s’inaugurarà l’exposició POMPEU FABRA, UNA LLENGUA COMPLETA a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Balaguer. A continuació, a les 20 h, tindrà lloc una conferència a la Sala d’Actes de l’Ajuntament a càrrec de JOSEP VALLVERDÚ, sota el títol EL MIRACLE DE FABRA.

La resta d’actes es completaran amb una altra conferència que tindrà lloc el divendres dia 7 de setembre a les 20 h a la Sala d’Actes de l’Ajuntament a càrrec de JORDI MANENT, sota el títol FABRA, LINGÚÍSTA EXCEPCIONAL I PERSONATGE CÍVIC i un darrer acte que coincidirà amb l’acte institucional en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que tindrà lloc el dilluns dia 10 de setembre a les 21.30 h a l’església de Santa Maria de Balaguer.

Les Obres completes de Pompeu Fabra són el resultat d’un projecte de recerca de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Govern de les Illes Balears, fruit d’un conveni de col·laboració signat l’any 2002. Els nou volums que les formen recullen de la bibliografia essencial de Fabra fins a escrits ignorats i fins i tot inèdits. En són un exemple els apunts presos per alguns dels seus alumnes en conferències i cursos, que revelen continguts que no apareixen en les obres del lingüista, o bé idees gramaticals en estat embrionari que posteriorment van ser exposades en obres seves.

El primer volum inclou les tres primeres gramàtiques, de 1891, 1898 i 1912; el segon, les cinc gramàtiques publicades entre 1918 i 1946 i diversos cursos orals; el tercer, la gramàtica francesa de 1919 i l’anglesa de 1924, juntament amb una sèrie d’articles tècnics publicats entre 1887 i 1926; el quart volum conté l’obra ortogràfica de Pompeu Fabra (Tractat d’ortografia de 1904, les Normes ortogràfiques de 1913 i el Diccionari ortogràfic de 1917-1937) i els manuals lingüístics publicats per l’Editorial Barcino; el cinquè, el Diccionari general de la llengua catalana de 1932; el sisè, les gramàtiques de 1918-1933, la gramàtica catalana de 1946 i la gramàtica pòstuma de 1956, a més de les traduccions teatrals; el setè conté les Converses filològiques; el vuitè, l’Epistolari de Fabra i el Curs de llengua catalana per correspondència, i el novè i últim inclou textos i materials del lingüista trobats en diferents publicacions, una cronologia general de la seva vida i obra i una bibliografia sobre l’obra i la figura de Fabra. A partir del març del 2018, tota la seva obra es troba digitalitzada i es pot consultar en línia en el Portal Pompeu Fabra.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.