L’actual situació de confinament i el distanciament social han fet canviar molts hàbits del dia a dia i la Paeria de Balaguer no n’és una accepció. Un dels punts on les restriccions es fan més evidents és en la manera d’executar les reunions de treball.
Des que el passat 14 de març es decretés l’estat d’alarma, es van suspendre les reunions presencials i aquestes van passar a fer-se de forma telemàtica. Aquest fet també afecta al Ple del proper dia 30 d’abril, que serà el primer de la història en celebrar-se de manera virtual. Molts dels participants ja han pogut provar la plataforma en la passada Comissió informativa del dia 23 d’abril i el Consell General de l’Impic del 16 d’abril, que ja es van dur a terme utilitzant aquest sistema.
Jordi Ignasi Vidal, el paer en cap de la ciutat, ha explicat que després d’aquestes dues trobades tots ja n’han après una mica. A més, considera que cal donar exemple i que tot el que es pugui fer telemàticament durant un temps s’hauria de poder fer així. Precisament al Consell General de l’Impic, format per integrants de l’equip de Govern, oposició i membres de la societat civil, es va aprovar el pressupost de l’IMPIC de 2020 i es van apuntar idees per reforçar el sector cultural un cop passada la pandèmia.
S’està treballant perquè es pugui seguir en directe pel canal de YouTube de la Paeria.
A nivell històric, destacar que des de la seva constitució al 1311 paers i consellers feien reunions periòdiques per tal de garantir el funcionament de determinats serveis a la ciutat. Llavors s’anomenaven “reunions del Consell General” ja que s’hi reunien a més dels quatre Paers els 20 consellers de la ciutat. Al Fons Municipal de Balaguer de l’Arxiu Històric Comarcal de la Noguera s’hi conserven “Llibres d’actes” de les sessions des de 1697 on es poden seguir les reunions plenàries de l’antiga Paheria, en els seus darrers anys (1697-1716) i de l’ajuntament a partir de 1716 (Decret de Nova Planta i constitució dels ajuntaments).
Informa: Redacció