Presentació de la festa Balaguer Medieval Harpia.
Per tal que la festa sigui més lluïda, l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, anima a tots els vilatans a guarnir-se d’acord amb l’època medieval. Més enllà del sopar, on gairebé tots els comensals van disfressats, proposa als balaguerins i balaguerines que surtin vestits durant els dies de la festa. El vestuari es pot llogar per 10 euros a l’Oficina de Turisme del Museu de la Noguera, lloc on també s’han de treure els tiquets pel sopar. En aquest cas, el preu, 25 euros, també inclou el vestit.
Roigé s’ha mostrat confiant en l’èxit de la festa perquè “els balaguerins ens l’hem fet nostra”. “Som agosarats, no només hem estat capaços d’inventar-nos una festa, sinó que canviem la història”, ha dit en referència a la figura del comte Jaume II El Dissortat, personatge central de la festa que fa 600 anys va perdre una batalla davant Ferran d’Antequera, que va suposar la desaparició del Comtat d’Urgell, però que al 2013 en resultarà vencedor i serà rebut amb tots els honors pels ciutadans de Balaguer.
L’arribada divendres dels grups de recreació històrica i la instal•lació de seu campament, on hi haurà 65 haimes i 260 persones, donarà el tret de sortida a la festa medieval. Com cada any, aquest col•lectiu recrea en aquest espai el modus vivendi de l’època medieval, així mateix durant tot el cap de setmana participaran en desfilades pels carrers de la ciutat i faran demostracions al campament del Parc de la Transsegre.
També divendres es farà el campionat internacional d’Alquerque i una visita guiada al Museu de la Noguera, en el transcurs de la qual es presentarà una nova peça de la col•lecció, El segell de bronze de Guillem d’Abella.
Dissabte, els actes començaran a les 9 del matí amb l’obertura de la mostra d’oficis antics al carrer del Pont. Aquest serà el tret de sortida a un dia ple d’activitats, per a tots els públics i gustos, des de visites guiades pels monuments de la ciutat fins a actuacions pel centre històric. Serà a les 5 de la tarda quan les tropes de Ferran d’Antequera es tornaran a enfrontar a Jaume I, tot i que aquest cop la història serà diferent.
Posteriorment, a dos quarts de vuit del vespre tindrà lloc l’obertura del Mercat Medieval, que enguany compta amb un soc (mercat àrab) a la plaça del Pou i amb un ramal cap a la plaça dels Comtes d’Urgell. Després de l’enfrontament amb les tropes de Ferran d’Antequera, el comte Jaume II serà rebut per l’alcalde de Balaguer al passatge Gaspar de Portolà, on li serà lliurat el nou element del bestiari festiu balaguerí, l’Harpia. A les 22.30 hores començarà el sopar medieval, amenitzat amb actuacions.
Diumenge, dia 15 de setembre, es podran veure, de nou, les exhibicions dels grups de recreació, passejar pel mercat medieval, visites teatralitzades al Museu de l’Or, danses orientals, tallers infantils, actuacions… Fins les 9 del vespre, quan tindrà lloc el tancament del mercat medieval.
Presentació del nou bestiari festiu
Aprofitant l’acte de presentació de la festa, s’ha descobert el primer element del bestiari festiu de Balaguer, precisament una Harpia. Una figura inspirada en la peça àrab del segle XI que es conserva al Museu de la Noguera, única en el món islàmic per la seva forma antropomorfa i que es símbol de pau i prosperitat, un significat molt allunyat del sentit figurat que té avui en dia aquesta paraula.
Segons ha explicat el regidor de Cultura, Miquel Aige, l’Harpia sortirà dos cops l’any, per la festa medieval i per les festes del Sant Crist. Així mateix, ha destacat que l’autoria és “100% balaguerina. El disseny ha anat a càrrec de Ramon Mayals i l’escultura, de Cristina Colilles”. En aquest sentit, també ha agraït la col•laboració de les entitats balaguerines que un any més s’han sumat a la festa.