Balaguer Televisió ha rodat aquest dijous part dels continguts d’una nova sèrie documental sobre salut mental a Catalunya. Sota el títol ‘Obertament’, el projecte recull testimonis en positiu de persones que conviuen amb un problema de salut mental a les diferents comarques del país. Impulsada per La Xarxa i l’entitat Obertament, que lluita contra l’estigma en salut mental, la sèrie vol fer caure els falsos mites associats als trastorns mentals donant veu a persones que han passat per una experiència i no se senten identificades amb els estereotips i prejudicis que sovint se’ls atribueix.
Testimonis de vides normalitzades
El capítol que s’ha rodat a Ponts s’ha centrat en la família i ha tingut com a protagonista la Mercè Torrentallé i el seu entorn. Mare de tres fills i delineant de professió, la Marcè lluita contra l’estigma amb la paraula, fent xerrades i conferències, o amb la ploma, tot difonent els llibres que ha escrit: ‘Esquizofrènia: locura o realidad’ i ‘Esquizofrènia en primera persona’. I també amb els pinzells: l’exposició itinerant ‘Pintant l’esquizofrènia’ porta la seva signatura.
El de la Mercè és un dels 10 testimonis que recull la sèrie, de diferents edats, procedències i vivències. Deu maneres de conviure amb un trastorn en diversos àmbits com són la feina, l’escola, les relacions interpersonals i la vida social. A més, ‘Obertament’ aborda temes com l’apoderament, la influència dels mitjans de comunicació a l’hora d’oferir una visió normalitzada, la lluita contra l’estigma des de l’activisme en primera persona i els projectes de contacte social.
La sèrie, en què participen set televisions locals més adherides de La Xarxa, s’estrenarà al març a Balaguer Televisió. Amb la seva implicació desinteressada en aquest projecte, el canal noguerenc duu a terme una acció de responsabilitat social corporativa.
Combatre l’estigma social associat a les malalties mentals
El projecte neix de la col·laboració entre La Xarxa i Obertament per produir una sèrie documental sobre salut mental en els diferents àmbits de la vida quotidiana. Per a Obertament, serà un nou instrument més per combatre l’estigma social que molt sovint pateixen les persones que conviuen amb malalties mentals. L’OMS alerta que aquest estigma perjudica més la recuperació de les problemàtiques de salut mental que el propi trastorn, perquè fa que les persones se n’amaguin i triguin més temps a demanar ajuda professional.
Altres dades d’interès sobre estigma i salut mental
La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…
Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…
Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Aquest lloc web utilitza cookies.