Balaguer treballa per recuperar la seva processó de Setmana Santa que s’havia deixat de fer fa més de 40 anys. La iniciativa compta amb el suport de l’església de Sant Josep, que es convertiria en seu de la nova confraria que s’oficialitzarà quan es tingui el vist-i-plau de l’Arquebisbat d’Urgell. A més ja s’està actuant en la restauració de les imatges del Crist jacent i la dolorosa que tornaran a sortir al carrer pel Dijous Sant.
La imatge del Sant Crist jacent serà una de les que precedirà la nova processó que es vol recuperar a Balaguer. Amb el pas dels anys es fan necessaris alguns treballs de restauració, tant a la pròpia figura com al sepulcre que la protegeix i que estaven situats a la zona destinada al cor de la nova església de Sant Josep, anterior temple dels escolapis. Aquests s’estan començant a dur a terme amb l’assessorament de l’equip tècnic del Museu de la Noguera. En parallel a tot plegat, s’està concloent el procés de constitució de la nova confraria que gestionarà aquesta iniciativa i que s’oficialitzarà un cop l’arquebisbat d’Urgell hi doni el seu vist-i-plau.
En el magatzem d’aquesta joieria de la capital de la Noguera, acaben de finalitzar la restauració de la corona d’alpaca que correspon a la figura de la Mare de Déu dels Dolors. L’oxidació i l’erosió del material en algunes parts han obligat a polir-la completament i redreçar algunes de les peces.
L’església de Sant Josep de Balaguer serà la seu de la nova confraria. Aquí sempre s’ha custodiat la imatge de la dolorosa, que com el Sant Crist, tornarà a sortir en processó com es venia fent fins fa uns 40 anys. El mantó que duu aquesta verge és del 1930 i la corona, que torna a brillar de nou, és originària de finals del segle XIX. La parròquia s’està implicant a fons amb la iniciativa de recuperar aquesta tradició pròpia de la Setmana Santa.
A banda de la restauració de les imatges, recuperar aquesta processó implica una feina prèvia de documentació que s’ha anat fent en els darrers sis mesos. Un exemple, seguir el protocol necessari per formar la confraria, en la que hi participen directament una onzena de persones.
La Paquita és una de les que ha decidit implicar-se en la nova confraria. Ella havia viscut l’antiga processó i la recorda com un acte molt solemne i emotiu. Té clar que, entre altres tasques, podrà aportar el que millor sap fer: cosir.
Aquesta fotografia és de l’antiga processó de Divendres Sant de Balaguer. La conserva la Magdalena, que hi va participar amb només 12 anys. Illusionada pel projecte, recorda diverses anècdotes, algunes de negatives com la d’un any d’intensa pluja.
L’antiga església de Sant Josep estava situada on avui dia hi ha les dependències de l’arxiu comarcal de la Noguera. Precisament en aquest emplaçament els impulsors de la iniciativa han pogut recollir informació com era l’antiga processó. El projecte té la intenció d’arribar a implicar a unes 250 persones que, a banda dels costalers que portaran les imatges, podrien participar directament de l’acte.
La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…
Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…
Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Aquest lloc web utilitza cookies.