Presentada de forma oficial davant el Consell d’Alcaldes de la Noguera del febrer de 2023 i activa tot just des d’unes setmanes abans, l’Oficina Comarcal de Transició Energètica de la Noguera (OCTEN) presenta un balanç molt positiu de la seva activitat durant l’any 2023.
L’OCTEN forma part de la Xarxa d’Oficines de Transició Energètica Comarcal i està cofinançada i coordinada de forma conjunta amb la resta de 40 oficines a través de l’Institut Català d’Energia amb l’objectiu d’assolir els objectius estratègics pel que fa a la captació, aprofitament i l’emmagatzematge d’energies d’origen renovable a Catalunya
D’acord amb aquests objectius, l’OCTEN durant el 2023 ha desenvolupat la seva activitat a través de 2 eixos principals.
Pel que fa a la transferència de coneixement sobre l’àmbit energètic d’origen renovable ha realitzat i participat de manera activa en jornades sobre el tema tant a nivell de comarca com arreu del territori català. En l’acompanyament pel que fa als ajuts destinats a particulars i empreses, s’han atès més de 50 consultes principalment centrades en les concurrències d’eficiència energètica i de retirada d’amiant amb incorporació fotovoltaica, però també donant assessorament a diversos municipis per l’obtenció de subvencions pel que fa a la creació de refugis climàtics. També ha participat d’una forma transversal aportant criteris pel que fa a la sostenibilitat, lluita contra la pobresa energètica, el despoblament i l’ocupació en l’obtenció de recursos pel que fa a la fixació de població, el sector turístic i el sector primari a través, entre d’altres, de l’assoliment del Pla Estratègic de Desenvolupament Local i Comarcal.
En una segona línia, des de l’OCTEN s’han emès diversos informes tècnics com a òrgan de consulta pel que fa a la implantació de projectes de producció energètica principalment d’origen renovable. De forma coordinada amb els ajuntaments i les diferents associacions del territori es va remetre les observacions i criteris agrícoles, ambientals i d’eficiència de recursos pel que fa a la fase preliminar d’abast del Pla territorial d’instal·lacions d’energies renovables a Catalunya (PLATER). Des d’aquest vesant més consultiu, l’oficina ha participat activament en l’aportació de criteris jurídics i d’interpretació pel que fa a la redacció del projecte de reial decret de transposició de les figures de Comunitat Ciutadana d’Energia i Comunitat d’Energia Renovable.
Com ha resultat d’aquestes activitats, ha acompanyat en la transformació del sistema de producció i consum energètic dinamitzant i assessorant quatre projectes locals propis de comunitat energètica, dos autoconsums municipals, incorporant el sector econòmic en els projectes amb un abast industrial d’acord a l’economia local principalment basada en pimes i cooperatives agràries. Pel que fa a les comunitats energètiques s’ha aconseguit el cofinançament de projectes com els de Vallfogona, la Ràpita i l’Hostal Nou i la Codosa.
Per al 2024 l’OCTEN, a més de continuar assessorant i fent tasques de divulgació i cooperació amb les comunitats energètiques de recent creació, empreses, municipis i particulars, té com a objectiu fixar la Noguera com a punt de referència per a un model energètic pròxim, sostenible i democràtic, i sobretot donar visibilitat als projectes d’autoconsum compartit d’energies renovables, per fer-los replicables i extensius a través de les potencialitats de la comarca.
L’Oficina de Transició Energètica de la Noguera està ubicada a la seu del Consell Comarcal, i es pot contactar amb el tècnic responsable al telèfon 973 448 933 o per c/e: [email protected].
Informa: Redacció