Categories: Comarca

Com funciona una deixalleria?

Què passa amb les nostres deixalles quan deixem la bossa als contenidors? La vida útil d’un abocador no arriba als 50 anys per això la gestió selectiva del residus pren una importància cabdal per ajuntaments i consells comarcals. A La Noguera, les deixalleries d’Artesa de Segre i Balaguer són les responsables de mantenir neta la comarca, però també han notat la petjada de la crisi en els residus. Avui descobrirem el seu funcionament.

Un gest com aquest posa en marxa cada dia la maquinaria de gestió dels residus. A La Noguera, la comarca més gran de Catalunya en extensió, l’encarregat de desenvolupar aquesta tasca és el Consell Comarcal, que gestiona la recollida selectiva i també la resta de residus a tots els pobles menys de Balaguer, on és el propi Ajuntament l’encarregat de gestionar el rebuig, l’orgànica i els  objectes voluminosos.

A La Noguera hi trobem dos deixalleries, una a les afores de Blaguer que fa 20 anys que està en funcionament, i la més nova a Artesa de Segre, que es va posar en marxa fa 6 anys. Es en aquests dos punts on s’hi concentren els residus que arriben de la recollida selectiva i tots aquells que no tenen un contenidor específic de separació als municipis.

En total 7 camions cobreixen aquest servei a la comarca de La Noguera, 3 d’ells s’encarreguen de la recollida selectiva i els altres quatre, que disposen de dos compartiments s’encarreguen de recollir el rebuig i la brossa orgànica.

En els darrers anys han detectat un descens en el nombre d’usuaris de la deixalleria. L’any 2012 les dues deixalleries van rebre més de 400 usuaris i al 2014 no arribaven als 350. On s’hi ha detectat una pujada és a la deixalleria d’Artesa de Segre on els últims anys han incrementat les deixalles que venen dels comerços.

En les deixalleries la crisi també  ha deixat una petjada. Aquests equipaments han estat víctimes de robatoris de ferro i objectes voluminosos que en molts casos perjudica la gestió d’aquells residus contaminants.

També hi ha hagut una baixada important en els contenidors de voluminosos dels pobles de La Noguera, durant els primers anys de crisi que veien com els contenidors tornaven pràcticament buits a la deixalleria.

L’altra instal·lació de gestió de residus és l’abocador municipal. Tot el que no es separa i va als contenidors de rebuig, acaba aquí on cada any han d’enterrar 12.000 tones de brossa. Aquest tipus d’abocadors tenen una vida útil d’uns 30 o 40 anys i un cop passat aquest temps han de tancar-se de manera definitiva. Per aquest motiu destaquen la importància de la separació de residus a casa ja que això suposa una millora mediambiental i en alguns casos un retorn econòmic que ajuda a mantenir aquestes instal·lacions.

Es per aquests motius que la gestió dels residus és responsabilitat de tots i la feina més important comença  a casa nostra.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Balaguer instal·la dos dispensadors d’alimentació per a coloms amb tractament esterilitzador

La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…

1 dia fa

El Mil·lenari de Sant Pere de Ponts estrena la seva pròpia cantata abans de posar punt final a la commemoració

Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…

1 dia fa

Catalunya fa mèrits, però cau davant el Paraguai

Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…

1 dia fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 21/11/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 dies fa

Cinc establiments de Balaguer s’uneixen per a un gran dinar solidari pels afectats per la DANA

En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…

2 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: L’Associació de veïns del Centre Històric promou una comunitat energètica

La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…

3 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.