L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat l’escenari, aquest dimarts, de la presentació del 10è Concurs Internacional de Cant Líric Germans Pla-Ciutat de Balaguer.
L’acte ha comptat amb la participació d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; Jordi Ignasi Vidal, paer en cap de la Paeria de Balaguer; Arnau Torrente, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Balaguer, i Montse Cots, representant de l’Associació Cultural Grup d’Art 4, entitat organitzadora del concurs. També ha assistir el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.
En la seva intervenció, Estefania ha agraït i ha felicitat l’Associació Cultural Grup d’Art i a la Paeria de Balaguer, el retorn d’aquest concurs amb el qual “la cultura continua”. Rufach ha explicat que la població demana que tirem endavant les activitats culturals perquè “ens uneix i enriqueix” i ha reiterat que l’IEI seguirà donant suport a tots aquests esdeveniments. Així, Rufach ha afirmat que “restablir la nostra agenda significa que restablim l’agenda del territori i això és molt positiu després de tot el que hem passat”.
El Concurs Internacional de Cant Líric Germans Pla-Ciutat de Balaguer arriba enguany a la seva 10a edició. Es va posar en marxa l’any 2002, però a partir de la tercera edició va passar a tenir caràcter bianual, en una etapa que va anar des del 2005 fins al 2013. L’any 2015, però, es va deixar de celebrar per problemes de finançament, reapareixent al 2016 i veient-se novament interromput al 2020 arran de la pandèmia.
Aquest 2021 torna, doncs, al primer pla, amb una edició que manté, però, el seu esperit de sempre: descobrir noves veus, recolzar les joves promeses i donar a conèixer l’obra i figura dels germans Pla (Josep, Joan Baptista i Manuel, músics del segle XVIII d’arrels balaguerines), i apropar el cant líric a la ciutadania.
El concurs és obert a tots els cantants independentment de la seva nacionalitat i edat. Degut a la situació global de la pandèmia, es desenvoluparà en dues fases: una fase semifinal que se celebrarà de forma telemàtica, i la fase final, que serà presencial al Teatre Municipal de Balaguer. A la fase semifinal, que tindrà lloc el dia 19, cada participant aportarà la gravació d’un vídeo fent una interpretació d’un màxim de 15 minuts on haurà de cantar dues obres: una ària d’òpera o sarsuela i una ària a escollir entre oratori o lied, en llengua original.
El 19 d’octubre es donarà a conèixer el nom dels finalistes, que accediran a la fase final del dia 24 d’octubre a les 10.00 hores al Teatre Municipal de Balaguer, on cada candidat farà una intervenció d’un màxim de 20 minuts on haurà de cantar dues àries d’òpera o de sarsuela i una ària a escollir entre oratori o lied en llengua original.
Els finalistes també cantaran una de les obres presentades al concurs en l’acte de clausura i lliurament de premis, que se celebrarà el mateix diumenge 24 d’octubre a les 18.00 hores al Teatre Municipal, obert al públic.
Pel que fa als premis, el guanyador/a s’endurà 4.000 euros a càrrec de la Paeria de Balaguer, a més de la participació remunerada al Concert del Cicle de Música Germans Pla-Ciutat de Balaguer 2022, la participació a la Gira a la Xarxa de Músiques de les Joventuts Musicals de Catalunya, i l’estrena d’una obra del compositor Joan Magrané, amb el patrocini de la fundació Marguerida de Montferrato, al Concert del Cicle Germans Pla-Ciutat de Balaguer 2022. El segon rebrà 2.000 euros a càrrec de la Diputació de Lleida, i el tercer, 1.000 euros a càrrec de l’Associació Grup d’Art 4 de Balaguer. Tant el segon com el tercer classificats gaudiran també la participació remunerada al Concert del Cicle de Música Germans Pla-Ciutat de Balaguer 2022.
Quant al jurat, estarà format per Mireia Pintó, mezzosoprano i professora de l’ESMUC; Marta Matheu, soprano i professora del Liceu; Pedro Pardo, director d’orquestra i cor i compositor; Letícia Martín, directora de producció i adjunta a la Direcció Artística del Teatre del Liceu; Xavier Sumalla, secretari del jurat de la fase preliminar; i Montserrat Cots, secretària del jurat de la fase final.
Hi haurà també un seguit de premis especials, com ara el Premi al millor intèrpret de lied, cedit per la Fundació Victòria dels Àngels, consistent en una beca de participació a les Màster Class de la Fundació; el Premi Amics de l’Òpera de Lleida, consistent en un concert remunerat a l’Auditori Enric Granados de Lleida; el Premi Orgues de Ponent i del Pirineu, consistent en dos concerts remunerats dins el Festival de Música de Tardor; i el premi del públic, atorgat pels assistents al concert final i consistent en la participació remunerada al Concert del Cicle de Música Germans Pla-Ciutat de Balaguer del 2022.
Informa: Redacció
La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…
Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…
Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Aquest lloc web utilitza cookies.