El Centre d’Observació de l’Univers i el portal web Serviastro retransmetran en directe l’eclipsi total de Lluna del 21 de gener

 width=El Parc Astronòmic Montsec (PAM) i el portal web de divulgació astronòmica ServiAstro, de l’Institut de Ciències del Cosmos i del Departament de Física Quàntica i Astrofísica (FQA) de la Universitat de Barcelona, retransmetran en directe durant la matinada del pròxim dilluns 21 de gener des del Centre d’Observació de l’Univers (COU), situat a Àger (Lleida), l’eclipsi total de Lluna que serà visible des d’Europa, Pacífic central, Amèrica i Àfrica. Salvador Ribas, director científic del PAM, assenyala que “és el primer eclipsi total de Lluna i únic de l’any, perquè el següent serà parcial”. El fenomen començarà aproximadament a les 3,36 h. i acabarà a les 8,48 h.

“La Universitat de Barcelona, mitjançant el portal Serviastro (www.serviastro.am.ub.edu) i el PAM col·laborem en algunes activitats i ens van plantejar fer una retransmissió conjunta de l’eclipsi (mitjançant el bolcat d’imatges cada cert temps del fenomen) i vàrem acceptar, ja que és una gran oportunitat per a continuar divulgant els fenòmens astronòmics i la ciència en la societat i, de pas, continuar reforçant el posicionament del COU i el Montsec en la divulgació astronòmica”, va explicar Ribas.

Els eclipsis lunars són fenòmens astronòmics visibles des d’una àmplia àrea geogràfica i n’hi ha de diferents tipus: els més impressionants són els totals, en aquests la Lluna queda coberta totalment per l’ombra de la Terra i pren una tonalitat vermellosa; menys espectaculars són els parcials que es donen quan la Lluna entra només en part a l’ombra de la Terra i es veuen amb una porció del disc lunar fosca i l’altra il·luminada; els més discrets són els penombrosos, en els quals només es pot apreciar un lleuger enfosquiment del disc.

No és la primera vegada que el PAM fa una retransmissió en directe d’un fenomen astronòmic. Ja l’agost de 2017 va col·laborar amb el portal sky-live.tv, en el marc del projecte europeu STARS4ALL, en l’emissió en directe la pluja d’estrelles de les Perseides. “Estem treballant i fent proves sobre les retransmissions en directe des del COU de fenòmens astronòmics d’interès mundial i que, en un futur pròxim, podria ser un element de divulgació molt important del Montsec”, va dir el director científic del PAM.

L’últim eclipsi total de Lluna es va poder veure el 27 de juliol de 2018, el pròxim serà el 26 de maig de 2021, però caldrà esperar fins el 16 de maig de 2022 per a observar un des de la península. ServiAstro porta des de 2003 oferint informació sobre els principals esdeveniments astronòmics i retransmissions via Internet d’aquells visibles des d’Espanya i alguns d’especial interès des d’altres llocs del planeta.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.