Els consells comarcals de la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell, amb el lideratge de l’Ajuntament de Tàrrega, uniran forces per impulsar el sector audiovisual a la regió. El projecte neix amb l’objectiu de potenciar un increment substancial dels rodatges al territori i propiciar un impacte transversal que suposi un revulsiu econòmic, social i cultural, alhora que contribueixi a la millora de l’ocupació en el sector.
La fase d’execució del projecte va començar el passat mes de desembre de 2024 i està previst que s’allargui fins a l’octubre del 2025 complint les diverses fases establertes. Un dels aspectes més destacats és la creació d’una oficina de rodatges per assessorar i acompanyar a les persones i empreses relacionades amb el sector audiovisual.
A més a més, també es duran a terme formacions per a l’especialització de professionals i per la millora de la capacitat d’adaptació dels serveis vinculats a l’activitat audiovisual. Totes aquestes accions aniran acompanyades del posicionament dels territoris de les tres comarques com a nou centre d’interès per a produccions nacionals i internacionals i la dinamització del sector audiovisual a la zona a través de l’enxarxament dels diferents agents per potenciar el creixement de les empreses del sector audiovisual i cinematogràfic.
Cal Trepat acollirà la futura oficina de promoció de l’audiovisual
El projecte es pilotarà des de les àrees de promoció econòmica dels diferents ens i s’establirà físicament a Cal Trepat, on s’habilitarà la futura oficina de promoció de l’audiovisual. Precisament, l’antiga fàbrica de maquinària agrícola de Tàrrega ha estat plató de diverses produccions audiovisuals en els darrers anys com l’enregistrament del film ‘Vulcania’ (2014) o els videoclips d’artistes com Anne Marz (2020) o Jeong Dongwon (2024).
El programa d’impuls compta amb un pressupost de 151.460,50 euros, cobert parcialment per una subvenció del SOC dins del seu programa “Innovadors i Experimentals 2024”, valorada en 113.595,37 d’euros. Aquesta línia d’ajuts reconeix l’aposta per treballar directament el sector audiovisual al territori per potenciar-ne les oportunitats per al desenvolupament local i la millora de l’ocupació.
L’impacte econòmic podria suposar uns 285.000 euros per rodatge
La indústria cinematogràfica a l’estat deixa un percentatge mínim del 9,5% del pressupost del rodatge a les localitzacions. Prenent de referència el cost mitjà per pel·lícula de l’any 2023, de 3 milions d’euros, l’impacte econòmic directe de cada rodatge d’un llargmetratge suposaria una inversió directa d’uns 285.000 euros, que incidirien en els diferents proveïdors de serveis, professionals i empreses del territori.
Imatge i text: Ajuntament de Tàrrega