La Diputació de Lleida recollirà en les properes setmanes la digitalització dels sepulcres dels comtes d’Urgell, que es conserven al Museu The Cloisters de Nova York. Aquest procés permetrà la reproducció de les tombes per tal que puguin ‘retornar’ al seu emplaçament originari: el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, en una actuació finançada per la Diputació de Lleida.
Al llarg d’aquesta setmana, els tècnics de The Cloisters finalitzaran el treball d’escanejat amb làser per generar reproduccions en 3D molt precises d’aquests sepulcres de pedra del segle XIV. L’escàner d’alta resolució captura més de 40 milions de punts per tomba i serà a partir d’aquestes imatges digitalitzades d’alta resolució que es podrà començar a treballar en la reproducció dels sepulcres en pedra.
El cost d’aquest treball de digitalització que es valora en aproximadament 25.000 euros anirà a càrrec de la Diputació de Lleida, així com també les reproduccions posteriors en pedra que tindran un cost estimat de 180.000 euros. A nivell tècnic, aquesta segona fase es farà amb la coordinació i la tutela del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i un comitè d’experts.
Cal recordar que els quatre sepulcres gòtics van ser traslladats als Estats Units a principis del segle XX en el que va ser el resultat de l’expropiació de béns i terres de l’Església que es va dur a terme arreu de l’Estat espanyol el 1836 dins de l’anomenada desamortització de Mendizábal.
Així, els sepulcres dels comtes d’Urgell van ser adquirits l’any 1894 per un banquer lleidatà, que més tard, l’any 1906, els vendria per 15.000 pessetes. De res no va servir que el bisbe d’Urgell i l’aleshores diputat per les Borges Blanques, Francesc Macià, futur president de la Generalitat, tractessin d’impedir la venda. Un antiquari de Vitòria es va quedar aquestes joies del gòtic català i les va revendre a The Cloisters, on encara s’exposen avui.
Ubicat en un entorn natural idíl·lic, Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes pertany des del 1910 als germans Maristes. Va ser fundat el 1166 pels comtes d’Urgell Ermengol VII i la seva muller, Dolça de Foix. Encara hi ha vestigis arquitectònics del segle XII, com ara el magnífic claustre romànic, i l’església data del segle XIV.