Categories: ComarcaCultura

La Diputació de Lleida viatja a Nova York per tancar el “retorn digital” dels sepulcres dels Comtes d’Urgell

ACN Lleida .- Una delegació de la Diputació de Lleida ha viatjat a Nova York per tancar el “retorn digital” a Catalunya dels sepulcres dels Comtes d’Urgell. Després de mesos de feina, els tècnics del Museu The Cloisters –depenent del Metropolitan Museum of Art- han acabat ja els arxius digitals que permetran que les quatre tombes gòtiques es puguin visualitzar a la seva localització original, al Monestir de les Avellanes de Santa Maria de Bellpuig (Noguera). Aquests arxius digitals també es podran utilitzar per finalitats acadèmiques. “Hem reconegut a 9.000 quilòmetres de casa, al The Cloisters de Nova York, una part important de la nostra història. I en la mesura de les nostres possibilitats, amb mitjans tècnics moderns, volem reubicar elements que com a poble, mai hauríem d’haver perdut”, ha assenyalat el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. “És una responsabilitat institucional que els lleidatans puguin recuperar al Monestir de les Avellanes els sepulcres dels comtes d’Urgell, per fer justícia amb part de la nostra història i identitat”, ha reblat Reñé.

Models de fotogrametria 3D

Els tècnics nord-americans han exposat a la delegació institucional de la Diputació de Lleida els treballs que s’han dut a terme amb les peces i que permetran reproduir-les al seu lloc original. Les imatges sobre les quals s’ha treballat en models de fotogrametria 3D corresponen a quatre tombes de la col·lecció de The Cloisters, concretament la tomba d’Ermengol b VII, comte d’Urgell; la doble tomba d’Àlvar Rodrigo de Cabrera (conegut també com a Àlvar I d’Urgell), comte d’Urgell i de la seva esposa Cecília de Foix; el monument sepulcral d’Ermengol X, comte d’Urgell; i la tomba efígie d’un infant, probablement d’Ermengol IX, comte d’Urgell.

Les quatre reproduccions digitals faran possible visualitzar les tombes en la seva localització original, per tal de reforçar les visites guiades amb noves tecnologies i explotar- les de manera que facilitin l’estudi i la difusió del patrimoni cultural. De la mateixa manera, també es facilitarà el coneixement i els intercanvis d’informació entre les obres originals conservades The Cloisters de Nova York, i els acadèmics, estudiants universitaris i altres professionals museístics interessats en el llegat històric i artístic de Catalunya. El president de la Diputació de Lleida ha posat aquesta entesa amb el Metropolitan Museum of Art i The Cloisters com tot un exemple de relacions entre les institucions, que fa viable que es preservi el patrimoni artístic i arquitectònic allà on està conservat però “també fer-lo disponible al seu lloc d’origen”, tot gràcies a “solucions tècniques que avui dia són completament factibles”.

25.000 euros de cost

El cost d’aquest treball de digitalització que es valora en aproximadament 25.000 euros anirà a càrrec de la Diputació de Lleida, així com també les reproduccions posteriors en pedra que tindran un cost estimat de 180.000 euros. A nivell tècnic, aquesta segona fase es farà amb la coordinació i la tutela del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i un comitè d’experts. Cal recordar que els quatre sepulcres gòtics van ser traslladats als Estats Units a principis del segle XX en el que va ser el resultat de l’expropiació de béns i terres de l’Església que es va dur a terme arreu de l’estat espanyol el 1836 dins de l’anomenada desamortització de Mendizábal.

Així, els sepulcres dels comtes d’Urgell van ser adquirits l’any 1894 per un banquer lleidatà, que més tard, l’any 1906, els vendria per 15.000 pessetes. De res va servir que el bisbe d’Urgell i l’aleshores diputat per les Borges Blanques, Francesc Macià, futur president de la Generalitat, tractessin d’impedir la venda. Un antiquari de Vitòria es va quedar aquestes joies del gòtic català i les va revendre a The Cloisters, on encara s’exposen avui. Ubicat en un entorn natural idíl·lic, el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes pertany des del 1910 als germans Maristes. Va ser fundat el 1166 pels comtes d’Urgell Ermengol VII i la seva muller, Dolça de Foix. Encara hi ha vestigis arquitectònics del segle XII, com ara el magnífic claustre romànic, i l’església data del segle XIV.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Balaguer instal·la dos dispensadors d’alimentació per a coloms amb tractament esterilitzador

La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…

11 hores fa

El Mil·lenari de Sant Pere de Ponts estrena la seva pròpia cantata abans de posar punt final a la commemoració

Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…

11 hores fa

Catalunya fa mèrits, però cau davant el Paraguai

Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…

11 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 21/11/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

18 hores fa

Cinc establiments de Balaguer s’uneixen per a un gran dinar solidari pels afectats per la DANA

En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…

23 hores fa

Connecta Lleida Pirineus: L’Associació de veïns del Centre Històric promou una comunitat energètica

La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.