Implicar les famílies no només en l’educació dels seus fills i filles, sinó en el projecte educatiu de la ciutat. Aquest és un dels objectius del programa Educar en família, impulsat per l’Ajuntament de Balaguer, la biblioteca Margarida de Montferrat i l’ABS de Balaguer, per dissenyar i aglutinar totes les activitats adreçades a pares i mares amb infants i joves de 0 a 17 anys en un única proposta. El projecte compta, a més a més, amb la col•laboració de totes les Ampes de la ciutat.
Tal i com ha explicat el regidor d’Ensenyament, Miquel Aige, es tracta de donar continuïtat i ampliar el projecte Creixem Llegim, dirigit a famílies amb infants de 0 a 5 anys i que inclou tallers, conferències, exposicions i hores del conte, tot incloent i adaptant totes les activitats fins als 17 anys. “Vist l’èxit d’aquest programa, hem cregut convenient fer-lo extensiu a la resta d’infants i als adolescents perquè també en aquestes etapes famílies i fills requereixen suport i assessorament en qüestions emocionals, comunicatives o educatives”, ha dit.
Per la seva banda, la directora de la biblioteca Margarida de Montferrat, Núria Arbós, ha destacat la bona sintonia que hi ha amb l`àrea de pediatria del CAP de Balaguer, especialment, amb el doctor Francesc Domingo. “Les activitats intenten respondre a les necessitats que detecten els pediatres, per tal de confeccionar una oferta formativa que realment sigui útil i efectiva per a les famílies”, ha assenyalat. Arbós ha posat com a exemple els tallers de respiració per a infants de 4 a 11 anys que es faran el proper mes de gener: “els pediatres han detectat un cert grau d’estrès, per tant vam creure convenient impulsar un taller per ajudar a infants i pares a controlar les situacions nervioses”. El taller es titula ‘Juga i respira: activitats físiques i lúdiques per treballar i millorar la respiració dels infants’ i es farà el 13 de gener per als infants de 4 a 7 anys i el 13 de gener per als de 8 a 11 anys. En la mateixa línea, s’emmarca la xerrada ‘L’autoestima en els nostres fills i filles: com ajudar a què siguin adults autònoms, responsables i feliços’.
Totes les activitats incloses en el programa estan senyalitzades amb icones, de manera que els usuaris identifiquin ràpidament el tipus d’actes, el públic al qual va adreçat i si les places són limitades i cal inscripció prèvia o si són de pagament.
Així mateix, tant Aige com Arbós han coincidit en agrair i demanar la màxima col•laboració possible a les Ampes. “Volem que s’impliquin en el disseny del programa, suggerint i organitzant activitats”, ha proposat Aige a les representants de les ampes presents en la presentació del projecte. La voluntat és que activitats que fins ara fan les ampes als centres escolars que poden interessar a la resta de pares i mares es traslladin a la biblioteca o a Lapallavacara per tal de que hi participin els altres centres.
“L’educació és un projecte de ciutat, per tant cal que ens hi impliquem tots”, ha comentat l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé. “No estem presentant un programa qualsevol, sinó un projecte de futur; el nostre futur són els infants i joves, i si volem que aquest futur tingui una bona base, cal treballar en la seva educació”, ha afirmat. Roigé ha sol•licitat la implicació de les associacions de pares i mares per tal que facin difusió del projecte i les famílies se’l facin seu.