El COU del Montsec oferirà una sessió especial de seguiment de l’eclipsi parcial de Sol que es produirà diumenge

El Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (COU) oferirà una sessió especial per al públic interessat en el seguiment de l’eclipsi parcial de Sol que tindrà lloc aquest diumenge, dia 3 de novembre, durant uns 40 minuts, entre les 13.25 i les 14.05 hores aproximadament, i que serà visible a Catalunya.

Concretament, es podrà observar des de les nostres contrades com el disc de la Lluna s’interposa entre el Sol i la Terra. Ho farà en una fracció molt petita, de manera que el Sol només és taparà en menys d’1%.

La sessió especial organitzada pel COU començarà a les 13.00 hores amb una introducció als trets bàsics del Sol i a la seva observació i, a partir de les 13.25 hores, s’iniciarà la visió del fenomen de l’eclipsi parcial amb ulleres especials i amb les càmeres i filtres de què el centre disposa. Un cop finalitzat l’eclipsi, els visitants realitzaran la sessió de planetari a l’Ull del Montsec.

Aquesta sessió especial tindrà un preu de 8 euros per persona, que inclourà les ulleres òptimes per a l’observació d’eclipsis i altres fenòmens vinculats a l’observació solar. Atès que les places seran limitades, se’n podrà fer reserva a través de correu electrònic [email protected] o telèfon 973-05 30 22.

Cal tenir present que l’observació solar és altament perillosa si s’efectua sense les precaucions adequades. No s’ha de realitzar mai directament, perquè pot causar danys irreversibles a la vista. Per observar l’eclipsi, i el Sol en general, és necessari utilitzar les ulleres especials (en cap cas les ulleres de sol ordinàries), o bé els filtres dissenyats a tal efecte.

Característiques de l’eclipsi solar de diumenge

Un eclipsi solar es produeix quan la Lluna s’interposa entre el Sol i la Terra, de manera que oculta parcial o totalment el disc del Sol. Quan un eclipsi és total la Lluna tapa completament el disc del Sol i una estreta franja del planeta Terra, anomenada en aquests casos ‘zona de centralitat’, es queda ‘a les fosques’, sense rebre la llum directa del Sol.

A banda i banda d’aquesta zona, estenent-se de vegades fins a milers de quilòmetres, es pot observar l’eclipsi com a parcial amb major o menor fracció del Sol coberta per la Lluna. En el cas d’aquest diumenge, des de Catalunya, tot i que està molt allunyada de la zona central, es podrà veure com el Sol es tapa en al voltant d’un 1%.

Aquest eclipsi podrà ser observat com a total en una estreta ‘zona de centralitat’ que arrenca des del l’Oceà Atlàntic al sud-est de les costes de Florida als Estats Units i viatja cap a Àfrica. Concretament al continent africà, passa pel sud de l’illa de Cap Verd i per davant de les costes de Libèria sense tocar terra, finalment entra per la zona de Port-Gentil a Gabon per continuar després pel Congo, Uganda, el nord de Kènia i acabar a Etiòpia i Somàlia.

El fenomen es podrà observar en diversos graus de parcialitat en la gran majoria de l’Oceà Atlàntic, la pràctica totalitat del continent africà, l’extrem nord-est d’Amèrica del Sud i el sud d’Europa incloent-hi la Península Ibèrica. El grau de cobertura és major quan més a prop ens situem de la franja principal.

Els eclipsis de Sol constitueixen un dels fenòmens astronòmics més dificultosos de ser observats en general atès el gran abast de les zones de la Terra que estan allunyades de la ‘zona de centralitat’ dels eclipsis. Això provoca que, quan se’n produeix un, en molts indrets del planeta no es pugui percebre l’ocultació del disc solar o bé només se’l pugui contemplar amb un grau de parcialitat molt baix.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.