El FICdÀ tanca la segona edició amb l’aforament complet en totes les sessions

El documental Los Cayucos de Kayar, del director Álvaro Hernández Blanco, s’ha endut el premi a millor curtmetratge

El Festival Internacional de Cinema d’Àger (FICdÀ) ha acomiadat aquest diumenge la seva segona edició amb la gala de cloenda. El certamen, que l’han visitat ha comptat amb catorze projeccions de curtmetratges en l’escenari patrimonial de la Col·legiata de Sant Pere d’Àger. Enguany, el festival feia una aposta pel documental amb quatre produccions, així com també per la paritat de gènere en les direccions de les pel·lícules.

Els directors del FICdÀ, Albert i Marcel Carbó, han explicat que durant tot el cap de setmana més de 750 persones de persones han passat pel certamen, que “demostra que el FICdÀ ha vingut per quedar-se i que marca el camí per les edicions que han de venir”. Per la seva banda, l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha apuntat que la Col·legiata “se’ns ha quedat petita i això és una bona notícia” amb ple de públic en les tres jornades. 

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha assegurat que “és molt important que des de pobles petits com Àger es faci créixer la cultura a tot el territori”. A l’acte també hi ha assistit el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; alcaldes de la Noguera i altres autoritats.

La gala de cloenda, que ha estat conduïda per la còmica i guionista Elisenda Pineda, ha comptat amb la participació dels diferents equips dels curtmetratges seleccionats, així com del jurat, conformat per l’actor i director Daniel Anglès, l’actor David Vert i l’actriu Mercè Llorens. La cantautora d’Artesa de Segre, Maria Baró, ha amenitzat l’acte amb el seu repertori de temes propis i versions indie-pop.

Durant l’acte també s’ha estrenat el documental Empremtes, sobre la residència d’avis d’Àger, dirigit per Andrea Viñuales, veïna de la vila.

El palmarès del FICdÀ 2024

El premi a millor curtmetratge ha estat pel documental Los Cayucos de Kayar de Álvaro Hernández Blanco, dotat amb 500 euros. Aquesta cinta segueix la història del Thimbo, un jove migrant que retorna al seu poble al Senegal després de 15 anys a Espanya. Aquest curt també ha estat escollit pels assistents al FICdÀ amb el premi del públic, valorat en 300 euros.

Pel que fa a la millor direcció, ha recaigut en Maria Besora i Pep Garrido directors del documental Dol i Fa Sol. El curt segueix al grup musical infantil Xiula en el procés de creació d’una cançó sobre la mort i el dol amb la participació de famílies que han perdut a un ésser estimat.

El premi a millor guió ha estat per Javier Prieto i Carmen Ávalos per Solo Kim, un curt de ficció sobre un adolescent transgènere, les dificultats que se li presenten per fer la transició i el seu vincle amb una nadó que cuida diàriament.

Alberto Mollá s’ha endut el premi a millor fotografia pel curt Zona Cero. En aquest documental es mostren imatges impactants de la contaminació en els oceans a través de la perspectiva del seu director David Gaspar com a protagonista.

Respecte a les interpretacions, en aquesta edició el jurat va proposar canviar la millor interpretació masculina i femenina per millor interpretació principal, que ha estat per Isabel Rocatti per Hàbitat, i millor interpretació secundària, que se l’ha endut Nausicaa Bonnín, per Solo Kim.

Tots els guanyadors han passat per l’escenari del FICdÀ a recollir els seus premis, a excepció de Isabel Rocatti, que ha agraït el premi en vídeo i ha estat recollit per la directora del curt Elena Escura, i el director de fotografia Alberto Mollá, que ha delegat en el director de Zona Cero, David Gaspar.

Activitats paral·leles i participació popular

La programació cinematogràfica del FICdÀ s’ha completat al llarg del cap de setmana amb sopars al Jardí del Dipòsit, a càrrec de restauradors locals en format foodtruck. Les vetllades també han comptat amb la música dels djs Paul Bugs i Killtheparty, que han amenitzat els sopars i han allargat la nit amb copes un cop acabades les projeccions.

El Festival Internacional de Cinema d’Àger (FICdÀ) és una iniciativa de l’Ajuntament d’Àger i la productora Silendum Films. Compta amb el patrocini de BonÀrea, Cudós Consultors, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Vunkers IT Experts; la col·laboració de Torrons i Mel Alemany, Cafès Delsams, Parc Astronòmic del Montsec i Molí del Pau, i el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.