El Gargar reivindica el valor de l’art compartit amb una programació de tallers i exposicions per a tots els públics

L’exposició col·lectiva Emmarcant Murs, que s’inaugura el 27 d’abril a la Galeria Espai Cavallers de Lleida, obre els actes del 10è aniversari del festival

El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural celebrarà el seu 10è aniversari de l’1 al 4 de maig amb una programació que destaca pel seu compromís amb la participació ciutadana i la creació col·lectiva. L’inici dels actes commemoratius tindrà lloc a Lleida el diumenge 27 d’abril a les 12 hores amb la inauguració de l’exposició Emmarcant Murs a la Galeria Espai Cavallers, una mostra col·lectiva que porta l’art mural a l’àmbit íntim de la galeria i convida a repensar-ne els formats i el seu impacte.

Comissariada per M. del Mar López-Pinto (Binomic Art & Media), l’exposició reuneix l’obra gràfica d’artistes que han estat presents al Gargar al llarg d’aquests deu anys com Irene López León, Miquel Wert, Eslicer, Guillem Font, Erik Schmitz, Egeacrea i Sav45. Emmarcant Murs explora com el grafiti, l’estèncil o els pastels transformen el seu missatge quan passen del mur al llenç obrint nous espais d’expressió artística i de reflexió.

Exposicions que connecten art i territori

A més d’Emmarcant Murs, el Gargar proposa dues mostres més que dialoguen amb la seva essència rural i comunitària. D’una banda, l’Església Vella de Penelles acull Quadern d’artista, una exposició del col·lectiu El Cuaderno Negro, creada i comissariada per Iván Araujo i organitzada per Estampart. S’inaugurava el passat 11 d’abril i reuneix una vintena d’artistes que utilitzen el format quadern com a espai de creació íntima i emocional. La mostra explora la relació entre el dibuix, la memòria i el gest espontani i es complementa amb una sèrie de tallers pràctics centrats en tècniques gràfico-plàstiques i pensats per generar processos creatius compartits. És una exposició que apel·la al valor del traç immediat, del pensament visual i de l’arxiu personal com a forma d’expressió artística.

De l’altra, la Sala B acollirà una instal·lació immersiva de Zeso WF, artista francès estretament vinculat al Gargar des de fa nou anys. Amb el suport de Binomic Art & Media, 80s 90s But Goodies és una recreació plàstica i sensorial d’un univers ple de referències als anys 80 i 90 —cinema i televisió, així com cultura pop en general— que han marcat tant l’artista com els fundadors del festival. Amb projeccions animades, il·luminació curosament dissenyada, una banda sonora evocadora i més de 2.000 flors de paper fetes a mà per les dones del poble, l’espai es converteix en una peça viva, orgànica i col·laborativa. Aquesta obra és també fruit d’una complicitat artística i humana entre Zeso, Jordi Solsona i Mar López-Pinto, que conjuminen instal·lació, tecnologia i gestió cultural en una experiència que no es pot explicar, només viure.

Finalment, el divendres 2 de maig s’inaugurarà l’exposició dels 10 anys del Gargar. Aquesta mostra a l’aire lliure és una adaptació ampliada de la qual es va presentar l’any 2023 al Palau Robert de Barcelona, on mitjançant setze plafons de gran format es proposava un recorregut íntim i proper pels carrers de Penelles amb l’objectiu de destacar la transformació del poble en un referent internacional de l’street art. L’exposició, dissenyada i conceptualitzada per Binomic, quedarà instal·lada com un mural més dins del circuit de Penelles, concretament al carrer Lo Portalet, integrant-se plenament en l’entorn i oferint als visitants una visió retrospectiva de la trajectòria del festival.

Tallers per a totes les edats: natura, experimentació i creativitat col·lectiva

De l’1 al 4 de maig el Gargar desplegarà una intensa activitat de tallers artístics per a públics diversos. Coordinats per Estampart, els tallers combinen tècniques tradicionals i experimentals amb una clara vocació educativa i inclusiva. N’hi haurà per a petits i grans, amb propostes d’il·lustració, gravat, intel·ligència artificial, serigrafia o activitats sensorials.

El dijous 1 de maig Quim Torres donarà el tret de sortida amb “CASAFONT”, un taller d’il·lustració experimental a partir de tinta i lleixiu amb inspiració en la natura que inclourà una passejada per l’entorn i treball en gran format. I divendres 2 la muralista mexicana Luisa Estrada impartirà “Bandada col·lectiva”, una introducció al gravat i al paste-up amb una intervenció final a l’espai urbà. Aquell mateix dia alumnes de l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega dinamitzaran un taller d’autoretrat amb estèncil obert a tothom.

El dissabte 3 serà la jornada amb més varietat de tallers: Asis Percales ensenyarà a decorar rajoles ceràmiques amb els seus dissenys plens de color i humor; Pep Borràs proposarà construir robots gargotaires amb intel·ligència aleatòria; Natasha Domanova oferirà un taller familiar d’il·lustració intergeneracional titulat “Jo a la teva edat”, i Luisa Estrada repetirà amb un taller per crear criatures fantàstiques amb tècniques d’estampació. També es realitzaran el taller “Retrats salvatges” amb l’Escola Ermengol i un altre de màscares serigrafiades amb OCOR Lalala. El diumenge 4 es repetirà la proposta d’estampació i màscares, a la qual s’afegirà una experiència plàstica per parelles amb Quim Torres basada en l’expressió sensorial i el contacte amb materials naturals.

Tots els tallers tenen inscripció prèvia i es poden reservar mitjançant un sistema de tiquets a preus simbòlics.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.