El Mil·lenari de Sant Pere de Ponts estrenarà la seva pròpia cantata coincidint amb la festa de Santa Cecília

Ponts celebrarà la diada de la patrona de la música amb l’estrena de la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts, que inclou quatre composicions musicals originals escrites a partir de quatre poemes d’autors locals

El Mil·lenari de Sant Pere de Ponts encara la seva recta final amb una sèrie d’activitats en què la música adquireix un renovat protagonisme gràcies, d’una banda, al concert d’aquest dissabte a càrrec de Roger Mas i la cobla Sant Jordi i, de l’altra, a l’estrena de la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts coincidint amb el dia de Sant Cecília. I és que la diada de la patrona de la música esdevindrà el marc perfecte per donar a conèixer una cantata composta per a l’ocasió a partir de quatre poemes d’autors locals. Així doncs, Les notes del temps de Rosa Arrazola, Un clam d’auxili de Jaume Invernon, Pedres de foc de Jordi Roig i Dones poderoses de Marta Pérez Sierra seran interpretades en directe pels alumnes de l’Escola de Música de Ponts acompanyats per una banda de luxe encapçalada per la reconeguda cantant terrassenca Gemma Humet, Maria Cruz (saxo, flauta i veu), Joan Terol (bateria), Joan Motera (contrabaix) i Joan Díaz (piano), qui també signa la composició i la direcció musical del projecte. De fet, els infants, que ja estan assajant la seva participació en aquesta peça d’estrena sota la direcció de la professora Anna Gascón, també cantaran algunes cançons populars inserides en el conjunt de la cantata.

L’estrena absoluta de la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts tindrà lloc el proper 22 de novembre a les 18.00 hores a la Sala 1 d’Octubre, amb entrada gratuïta. La proposta la signa el músic barceloní establert a la Segarra, Joan Díaz, premiat en cinc ocasions per l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna com a millor pianista i/o teclista després de sorprendre públic i crítica amb treballs com We sing Bill Evans (2008) o Benestar/Peaceful (2010). Díaz, que ha enregistrat més de seixanta àlbums amb músics com Randy Brecker, Michael Mossman, John Mosca, Jorge Rossy, Peer Wyboris, Adam Colker, Bob Sands, Omer Avital, Gary Willis o Perico Sambeat, entre d’altres, destaca també en la seva faceta d’arranjador i de compositor de bandes sonores (entre elles, figura la seva col·laboració amb Cesc Gay en films com Hotel Room, En la ciudad o V.O.S.), així com liderant projectes multidisciplinars com Bestiari a partir de l’obra homònima del poeta Josep Carner o el seu darrer projecte a partir de la poesia de Federico García Lorca.

Ara bé, els actes de commemoració del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts es reprendran una mica abans, concretament aquest dissabte 26 d’octubre, també a les 18 hores, amb el concert extraordinari de Roger Mas i la cobla Sant Jordi que tindrà lloc a l’interior de la col·legiata. Les entrades per a aquesta actuació es van exhaurir pocs dies després de posar-se a la venda. El concert d’aquest dissabte permetrà al cantautor solsoní, que actuarà a Ponts per primera vegada acompanyat per una de les cobles més sòlides i de major projecció del país, presentar el repertori del seu darrer disc, estrenat fa només una setmana a la Fira Mediterrània de Manresa i a l’Auditori de Girona. Les cançons de l’espectacle són en llengua italiana, francesa, sèrbia, castellana, basca, gallega i catalana i han estat arranjades pel Mestre Guitó.

Igualment, el proper 17 de novembre, a Montserrat, tindrà lloc la commemoració del Dia dels Mil·lenaris de Sant Pere (2024) i de l’Abadia de Montserrat (2025) amb una missa concelebrada dedicada a ambdós mil·lenaris i una trobada de grups i entitats culturals i socials de Ponts a l’exterior de la basílica. A més, l’Ajuntament de Ponts clourà el proper 1 de novembre el cicle de conferències bimensuals comissariat conjuntament amb el Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals de la Universitat de Lleida coincidint amb la data exacta del document dispositat a l’Arxiu Capitular de l’Urgell (pergamí número 235). D’aquesta manera, l’1 de novembre se celebrarà a la col·legiata de Sant Pere una sessió a càrrec de Joan J. Busqueta i Núria Preixens sota el títol “Presentació i anàlisi del document de 1024” que sumarà l’actuació musical del violinista amb arrels locals Francesc Guzmán, entre d’altres.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.