Dimecres es presenta una nova fitxa del col·leccionable ‘Retalls d’Art de Balaguer’
Maça (Aj. Balaguer)
El macer era un funcionari encarregat de portar la maça, generalment de plata, d’una institució en els cerimonials solemnes, tant religiosos com civils. La presència del macer en determinades solemnitats i comitives municipals és una tradició antiga que simbolitza el poder de l’autoritat. Originàriament, antecedien les desfilades dels reis però, posteriorment, es va estendre a altres institucions bé per delegació reial, bé per representació pròpia, com a les paeries. Després, es va estendre a altres corporacions com a figura representativa de la seva autoritat.
Les maces de l’Ajuntament de Balaguer daten de principis del segle XIX. L’any 1934, l’Ajuntament va decidir treure les creus ornamentades que culminen el capçal de cadascuna de les maces, per motius religiosos. Acabada la Guerra Civil, les creus van tornar a ser col·locades als capçals i es van deixar tal com estan avui. Actualment, les maces acompanyen la comitiva municipal a la missa del Sant Crist el dia 9 de novembre. Durant la resta de l’any les maces i els vestits dels macers es conserven al Museu de la Noguera. ‘Retalls d’Art de Balaguer’ és una col·lecció que documenta i estudia les peces artístiques que es troben instal·lades en diferents espais públics de la ciutat, ja siguin espais oberts –places o carrers- o en edificis públics com el propi edifici de l’Ajuntament o les esglésies de la ciutat.
La presentació es fa a través d’un col·leccionable que consta de diverses fitxes dedicades a cadascuna de les obres, i també a alguns artistes i artesans representatius de la ciutat. Totes les peces han estat estudiades per historiadors i experts en art. De moment s’han presentat l’escultura de ‘Sant Miquel del Pont’ de Balaguer, la fitxa dedicada al picapedrer i escultor ‘Antoni Betbesé’, el ‘mural dels Comtes d’Urgell’ del vestíbul de l’Ajuntament de Jaume Minguell i l’escultura monumental ‘L’Escull’ de l’Avinguda Països Catalans obra de Josep Mateu.
La fitxa de les maces ha estat produïda per l’Ajuntament de Balaguer i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, i es podrà recollir gratuïtament al Museu de la Noguera.