- Destacats Portada

El Parc Astronòmic del Montsec obre la nova temporada el 16 de febrer

Ho fa amb novetats i millores com la segona fase de la renovació del Ull del Montsec, que proposa experiències 3D amb el sistema Fulldome-360

El Parc Astronòmic del Montsec inaugurarà la seva quinzena temporada aquest divendres 16 de febrer. Aquest any, l’equipament situat al municipi d’Àger, a la comarca de la Noguera, presenta diverses novetats, amb millores tant al planetari com a les instal·lacions, amb l’objectiu de fer arribar la ciència a la ciutadania i compartir el cel Startlight de la Serra del Montsec.

Durant la presentació, el president d’FGC, Toni Segarra i Barreto, ha manifestat que “l’oferta global d’FGC Turisme passa per diferents territoris de muntanya i d’interior, engloba diferents tipologies de negoci, des dels espais de muntanya i els trens turístics que ens traslladen als punts més emblemàtics del país, fins a una infraestructura singular com és el Parc Astronòmic del Montsec. En aquests anys hem consolidat una molt bona gestió a l’Astronòmic que ens lliga encara més amb l’entorn i a les seves zones d’influència, generant oportunitats, llocs de treball i ajudant a la divulgació científica. I ho fem els 365 dies de l’any amb una oferta adaptada a tots els públics i en diferents escenaris, creixent any rere any en el nombre de visitants i batent rècords d’assistència”.

La delegada territorial del Govern a Lleida, Montse Bergés i Saura, ha presidit l’acte tot destacant que “el Govern, atenent a una de les seves prioritats com és la de fer front als reptes i necessitats de l’espai rural per garantir-ne les condicions de vida, aposta per la millora i renovació d’equipaments i de continguts del PAM, perquè és el dinamitzador principal d’una nova economia turística a l’àrea d’influència del Montsec que endreça el territori i que contribueix a generar-hi oportunitats i a revertir-ne el despoblament”. Bergés ha assenyalat que “Lleida és patrimoni natural per excel·lència i el cel del Montsec n’és un exemple. Tenim el cel més estrellat de Catalunya al Montsec i el millor equipament per a observar-lo, el PAM, que encapçala un model turístic sostenible ambientalment i socialment, perdurable, autèntic i fidel al territori, que cal seguir potenciant”.

Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec, destaca, “després de 15 anys, seguim compromesos a oferir sempre novetats emocionants per a tots els públics, i aquest any no és una excepció.Entre elles destaca la segona fase de la renovació del planetari, que ens permetrà oferir experiències diürnes i nocturnes en 3D full dome – 360, úniques al món. Aquesta avanç marca un pas gegantí en la capacitat d’immersió i interacció dels visitants, facilitant una comprensió més profunda de l’univers i fomentant la participació activa de l’audiència en les sessions”.

Aquesta temporada, les millores al planetari i les instal·lacions inclouen la segona fase de la renovació del planetari “L’Ull del Montsec”. La primera fase de la remodelació del planetari va ser presentada la temporada passada, es van realitzar millores al pati de butaques, augmentant-ne la capacitat i fent-lo accessible per a persones amb mobilitat reduïda.A més, es va realitzar una renovació completa del sistema de projecció.

El Planetari del L’Ull del Montsec 100% renovat

Amb la segona fase es poden viure experiències diürnes i nocturnes en 3Dfull dome – 360, únic al món, que permet la recreació del cel actual o de qualsevol època i la reproducció de pel·lícules a 6K. Aquesta experiència proporciona una immersió visual completa, permetent una navegació virtual per l’espai en dues i tres dimensions, amb detalls sobre les estrelles, el cel nocturn de Gaia i la Terra.

A més, s’ha implementat un sistema de resposta del públic als seients del Planetari,propiciant una interacció dinàmica durant les sessions, permetent a l’audiència respondre preguntes i poder prendre el control de la simulació del viatge per l’espai escollintquin planeta, galàxia, cúmuls estel·lars o nebulosa visitar a continuació. El planetari està en ple rendiment desprès d’aquests avenços, tot això afavorint la navegació virtual per l’espai i permentent entendre d’una manera més fàcil l’origen, estructura i evolució del que ens envolta i donant més dinamisme i interacció entre els assistents, especialment en visites escolars.

El 2024 serà un any amb màxima activitat solar, manifesta principalment a través de l’augment significatiu de taques solars i altres fenòmens com erupcions solars i prominències. Per aquesta raó, el Parc presenta com a novetat l‘observació del sol durant les seves experiències diürnes, amb la possibilitat d’observar-ho d’una manera dinàmica , amb la visualització de taques solars i altres fenòmens especials.

Al llarg de la temporada s’instal·larà un radiotelescopi, marcant un avenç significatiu en la capacitat d’observació astronòmica del Parc. Aquest projecte permetrà una nova dimensió a les activitats d’investigació i observació, ja que els radiotelescopis no estan afectats per les condicions atmosfèriques adverses i permeten descobrir els objectes celestes d’una manera única.

Entre l’àmplia proposta, també destaca la nova projecció al planetari de la pel·lícula “GranPa & Zoe”, una història de l’electromagnetisme i els colors, on es qüestiona què passaria si la llum del sol anés desapareixen.

Les grans cites de la temporada al Parc Astronòmic del Montsec

Durant el 2024, hi haurà tres experiències singulars. Una és la projecció de l’icònic album de Pink Floyd‘The Dark Side of the Moon’, en commemoració al seu 50è aniversari. El Parc Astronòmic celebra el llegat de Pink Floyd amb una experiència immersiva amb música i imatges envoltants. Continuaran les projeccions que es van iniciar el desembre passat fins al 16 de novembre d’aquest any. La segona experiència serà el Festival d’Astronomia, que se celebra anualment i enguany arriba a la seva 10a edició, on presentarà una àmplia gamma d’activitats científiques, culturals i d’oci, dissenyades per a tota la família. L’objectiu principal és divulgar la ciència a la societat i promoure el Montsec com a destinació d’astroturisme. Per últim, el cicle “Música sota les Estrelles” arribarà a la seva 14a edició, combinant una visita al Parc amb un espectacle musical d’artistes catalans. Les visites nocturnes permeten als visitants gaudir de la música en un entorn insòlit, sota el cel estrellat.

L’Astronòmic avança cap a la neutralitat carbònica

El Parc Astronòmic del Montsec fa passos significatius cap a la sostenibilitat ambiental. Adherint-se als estàndards de la norma ISO 14001 i als compromisos de Ferrocarrils a través de l’Agenda 20-30, està realitzant canvis importants per reduir el seu impacte ambiental.

Pel que fa a la sostenibilitat, el Parc Astronòmic del Montsec està compromès a un turisme sostenible i a oferir experiències que coincideixin amb aquesta idea. Apostar per l’energia verda és una de les seves prioritats, ja que volen assegurar-se que el turisme que ofereixen sigui respectuós amb el medi ambient. “Hem instal·lat sistemes d’aerotèrmia per garantir que el nostre funcionament sigui el més sostenible possible”, destaca Ribas. Durant el 2024, deixarà enrere l’ús de calderes de gasoil, contribuint a la creació d’un entorn més sostenible i ecològicament responsable. Amb aquests canvis, l’Astronòmic aspira a ser un exemple de referència com a equipament “verd” i així contribuir al futur sostenible que tots compartim.

L’Astronòmic, un referent internacional

El Parc Astronòmic del Montsec ha consolidat la seva reputació com a referent internacional en el camp de l’astronomia i la protecció del cel fosc. En el 2020 va ser reconegut amb el premi Internacional Starlight a l’Excel·lència en Educació i Difusió de l’Astronomia, afegint-se a altres reconeixements com l’ambaixador Platí de Cel Fosc atorgat per la Unió Astronòmica Internacional el 2019. A més, la serra del Montsec va obtenir el 2013 la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight, sent el segon lloc del món en obtenir aquest reconeixement, avalat per la UNESCO. Actualment, el PAM continua la seva tasca de promoció de l’astronomia, reforçant la seva missió divulgativa, de recerca i el seu compromís amb la preservació del cel contra la contaminació lumínica.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Balaguer instal·la dos dispensadors d’alimentació per a coloms amb tractament esterilitzador

La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…

1 dia fa

El Mil·lenari de Sant Pere de Ponts estrena la seva pròpia cantata abans de posar punt final a la commemoració

Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…

1 dia fa

Catalunya fa mèrits, però cau davant el Paraguai

Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…

1 dia fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 21/11/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

1 dia fa

Cinc establiments de Balaguer s’uneixen per a un gran dinar solidari pels afectats per la DANA

En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…

2 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: L’Associació de veïns del Centre Històric promou una comunitat energètica

La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.