El Parc Astronòmic del Montsec obre les portes a l’observació del ‘cometa del segle’

S’inclourà l’observació del cometa en les seves activitats d’octubre i novembre, sempre que les condicions meteorològiques ho permetin

binary comment

El Parc Astronòmic del Montsec inclourà l’observació del cometa C/2023 A3(Tsuchinshan-ATLAS), també anomenat el ‘cometa del segle’, en les seves activitats dels mesos d’octubre i novembre, que és quan es podrà veure a simple vista aquest fenomen astronòmic únic.

Descobert a principis del 2023 de forma independent per dos equips de recerca a la Xina i Sud-àfrica, el cometa C/2023 A3 ha captivat l’atenció de la comunitat científica i aficionats a l’astronomia per la seva brillantor i espectacular cua.

Observació del cometa des de l’Astronòmic

El Parc Astronòmic del Montsec obrirà les portes a l’observació del cometa amb el suport de binoculars en les sessions-visita de les 19.00 h dels dies 18 i 19 d’octubre, si les condicions meteorològiques ho permeten.

També s’observarà, tot i que menys brillant, els dies 25 i 26 d’octubre a les visites de les 19.00 h i les 20.00 h. Segons l’evolució del cometa, també s’inclourà en les sessions dels primers caps de setmana de novembre a les 18.00 h i a les 19.00 h, però ja requerirà l’ús de telescopis per a una bona observació.

Aquesta és una ocasió excepcional per gaudir d’aquest espectacle celeste i aprendre més sobre els cometes, que visiten la Terra de les regions més allunyades del sistema solar.

El seu pas entre la Terra i el Sol

Entre els dies 8 i 9 d’octubre va passar just entre la Terra i el Sol, i el van detectar els satèl·lits que observen el Sol. Per casualitat, el seu pas va coincidir amb el moment d’alguna de les ejeccions que han provocat aurores boreals les darreres setmanes, una imatge que va circular per tot arreu. El cometa va tenir la seva màxima aproximació al Sol el 27 de setembre i a la Terra el 12 d’octubre.

A partir d’ara, el cometa s’allunya progressivament del Sol i de la Terra i va perdent brillantor lentament, però també es pot veure més estona i amb el cel una mica més fosc, fet que millora el contrast i permet tenir una millor visió. En aquests moments el cometa presenta una espectacular cua que arriba a uns 10 graus (equivalent en el cel aparent a 20 llunes una al costat de l’altra en extensió).

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.