El periodista de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) Jordi Romeu ha guanyat el 36è Premi Josep Vallverdú amb ‘Les arnes de Bendicó’, un assaig que, segons ha explicat el mateix autor, pretén ser una “lectura particular” de la novel·la ‘El Gattopardo’ de Giuseppe Tomasi di Lampedusa. De la seva banda, la sabadellenca Anna Garcia ha guanyat el 24è Premi de Poesia Màrius Torres amb el ‘Dietari del buit’, una obra que, segons la mateixa autora, va sorgir “inconscientment” després de ser operada per primera vegada a la seva vida i “pensar en el buit físic que m’havien deixat a dins”. Els Premis Literaris 2019 de Lleida estan dotats amb 9.000 i 6.000 euros respectivament i en aquesta edició s’hi han presentat gairebé un centenar d’originals.
Jordi Romeu, guanyador del guardó d’assaig ha explicat que el seu projecte és una lectura particular de la novel·la ‘El Gattopardo’, de Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Romeu entén l’assaig com un diàleg amb el lector, a qui s’ha de provar el que es diu i utilitza el recurs de la conversa per demostrar allò que intenta explicar: d’una banda, una part històrica centrada en el risorgimento, la creació d’Itàlia i el paper que hi juga l’aristocràciai, de l’altra, reivindicar la novel·la com a font i element de treball per comprendre el passat. El guanyador del Josep Vallverdú ha insistit en el potencial de la novel·la com a font d’inspiració, d’anàlisi i de coneixement per aproximar-se a una època històrica concreta.
La guanyadora del Premi Màrius Torres, Anna Garcia, ha explicat que l’obra va sorgir al febrer d’aquest any “sense saber que era un dietari”. Va ser arran d’una operació que la va mantenir en convalescència durant dos mesos, dels quals el primer gairebé no es movia. Garcia estava seguda tot el dia a casa, veient el mateix paisatge, i va pensar en el “buit” que li havien deixat a dins físicament, i el va anar omplint de versos i poemes. El fet d’escriure’n cada dia, ho va convertir en un dietari.
L’acte de lliurament dels Premis Literaris 2019 es fa aquest divendres a la tarda a l’Auditori Municipal Enric Granados. La gala, conduïda pel periodista i escriptor Martí Gironell constarà del reconeixement als autors guanyadors amb la Llibertinella, obra de Tonet Amorós; d’una tertúlia literària amb els premiats i de l’espectacle ‘Llach Poeta’.
Als premis d’enguany s’han presentat gairebé un centenar d’originals: 21 al Josep Vallverdú (3 més que en l’anterior edició) i 65 al Màrius Torres (26 més que e al 2018). Els secretaris dels jurats dels dos premis han donat a conèixer els noms en l’acte que s’ha fet al Saló de Sessions de la Paeria, amb la presència del paer en cap, Miquel Pueyo, i la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach. L’alcalde ha recordat que va formar part del primer jurat de Josep Vallverdú, guardó que anys més tard va guanyar (2012) amb l’Ernest Benach de coautor. Pueyo ha remarcat el que representen els guardons per als lleidatans, que incorporen una dimensió de qualitat literària i de coherència cívica i territorial.
El paer en cap ha aprofitat per recordar que enguany fa 20 anys del traspàs de Jaume Magre, el regidor de cultura que va promoure el premi. Ha afegit que va ser un dels personatges importants en el que és la resistència cultural al franquisme i va deixar un record perenne. Per això, ha conclòs Pueyo, cal cultivar la memòria continuada. La vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha desitjat que aquests premis tinguin continuïtat i que enforteixin la cultura literària del territori.
Informa: ACN