El sepulcre d’Àlvar II de Cabrera ja torna a lluir al Monestir de les Avellanes. Més de cent anys després de la seva venda arran de la desamortització de Mendizábal, una de les peces d’un dels primers panteons dinàstics de la corona catalana aragonesa es pot tornar a veure en aquest punt de la Noguera. La reproducció del sarcòfag del qui va ser vescomte d’Àger s’ha instal·lat aquest dimecres al seu lloc original. Un dia especial per la comunitat marista del Monestir i la seva direcció que va començar converses amb museu Metropolitan de Nova York, on es troba el panteó original, el 2016. Va ser llavors quan es van començar a explorar noves vies perquè les peces poguessin tornar al seu lloc d’origen. Avui, després de la digitalització realitzada el 2019, el panteó dinàstic dels cometes d’Urgell torna a prendre forma a l’església de santa maria de Bellpuig de les Avellanes gràcies a una reproducció fidedigna a l’original
Es tracta d’un facsímil idèntic al que es pot visitar al Museu The Cloïsters de Nova York. L’empresa catalana 3d tècnics ha estat l’encarregada d’executar-la. La policromia i el desgast de l’obra original han estat alguns dels aspectes que s’han cuidat més a l’hora de fer la reproducció d’una peça que s’ha elaborat amb un material creat especialment per l’oportunitat. Ara amb la reproducció d’aquest primer sepulcre es continua treballant perquè en un futur, no llunyà, es pugui reproduir tot el panteó. Un dels pioners de l’art funerari català d’inicis del segle XIV. Tot i això, des de la direcció del Monestir s’ha manifestat durant la instal·lació del sepulcre que mai es renunciarà als originals, però que amb aquesta reproducció i les que han de venir es tanca una frustració històrica. Fins en tres ocasions s’havia intentat el seu retorn, sempre sense èxit.
La reproducció del sepulcre del vescomte d’Àger, Àlvar II de cabrera ha tingut un cost aproximat de 30.000 euros i ha estat subvencionat íntegrament per la Diputació de Lleida.
Informa: Miquel Àngel Daviu Llovera