El cap de setmana passat, l’Acadèmica de Hollywood va coronar com a millor pel·lícula “Spotlight”, una apassionant història de l’equip d’investigació del diari “Boston Globe”. El film, basat en fets reals, plasma el treball minuciós i constant d’un grup de periodistes que van destapar diferents casos de pederàstia comesos, durant dècades, per cures de Massachussets. Un cas que va sacsejar l’església catòlica i que va sortir a la llum gràcies al rigor i la valentia dels periodistes que van anar descobrint, a poc a poc, l’entremat d’aquesta investigació.
Malgrat això, no podem donar-ho tot per perdut. De tant en tant, apareixen treballs periodístics que paga la pena descobrir. Aquest és el cas del periodista lleidatà Carles Porta. Primer va ser “Tor”, aquell poble de “tretze cases i tres morts” del Pirineu català; després “Fago”, la història d’un crim en suspens que l’any 2007 va sacsejar aquest petit indret d’Hosca i aquest febrer Porta ens ha sorprès amb el seu últim llibre “Li deien pare. Quan l’horror es disfressa d’amor i família”.
Porta radiografia l’anomenat “cas de Castelladans” i ens explica, des de 4 punts de vista, com el responsable d’un centre va abusar dels nens que tenia en acollida durant més de 17 anys. Senzillament narra l’experiència del pederasta, el mosso d’esquadra que va investigar el cas, un dels nens que va patir els abusos i la presidenta de la fundació que destinava els infants a aquest centre. “Pensava que era el preu per tenir una família”, assegura el testimoni. I Porta ho explica però vol que siguem els lectors qui extraguem les nostres pròpies conclusions. Vas passant les pàgines, vas reconstruint el relat i t’adones, al mateix temps, que cada lectura pot tenir milers d’interpretacions. És un llibre que t’inunda de dubtes i et remou psicològicament.
Però aquests dos exemples posen de manifest justament que valorem aquells treballs periodístics que tenen un “valor afegit”. Volem que la informació estigui ben garbella i que se’ns ofereixin tots els elements narratius indispensables per entendre aquelles històries que, com a ciutadans, considerem que són inintel·ligibles.
I hem de confiar que el bon periodisme no desapareixerà perquè sabrà reinventar- se i treballarà només per cercar constantment la veracitat dels fets. Per això, deixeu-me que acabi amb una cita de la periodista Mònica Terribas que diu: “els periodistes som incòmodes per definició però és que fem de mitjancers entre la realitat i una societat”.
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
La qüestió valenciana no està acabada. Serà la nostra vergonya durant molt de temps. Durant…
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) continua aquests dies amb els treballs per a…
Aquest lloc web utilitza cookies.