Els Girona i la construcció del canal d’Urgell protagonistes de la segona activitat del projecte “L’any d’Els Llops”

 width=

El divendres 15 de febrer a les 8 del vespre, el Museu de la Noguera acull la segona de les activitats del projecte “L’any d’Els Llops” organitzat per la Biblioteca Margarida de Montferrat, el Museu de la Noguera i el Centre Excursionista de Balaguer. Es tracta de la xerrada “Manuel Girona i la construcció del Canal d’Urgell” a càrrec de la doctora en història per la Universitat de Barcelona, Lluïsa Pla, autora del llibre “Els Girona. La gran burgesia catalana del segle XIX”.

A mitjans del segle XVIII, va establir-se a Tàrrega, procedent de Reus, la família Girona, que va obrir una botiga de teles a la capital de l’Urgell. Tres generacions més tard, d’aquell negoci sorgiria el grup inversor més important de la burgesia catalana del XIX. La historiadora de Bell-lloc Lluïsa Pla n’ha seguit el rastre.

No són tan coneguts com els Güell, per citar un cognom paradigmàtic de la gran burgesia catalana del segle XIX, però els Girona, de Tàrrega, eren encara més importants.

Lluïsa Pla va dedicar la seva tesi doctoral a aquesta família i d’aquella investigació “gairebé detectivesca” ha sorgit el llibre “Els Girona. La gran burgesia catalana del segle XIX “. Els Girona van fer possible la construcció del canal d’Urgell, la línia fèrria Barcelona-Saragossa, van ser impulsors del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, van crear el primer banc modern de l’Estat, van construir la seu central de la Universitat de Barcelona…

Amb aquesta xerrada es vol fer una introducció a la construcció del canal d’Urgell que és molt present a la novel·la “Els Llops” de Francesc Puigpelat, alhora que servirà com a prèvia a la visita que es farà el diumenge 17 de febrer a la Casa Canal de Mollerussa.


Informa: Redacció / Foto: Fotografia de la construcció del canal d’Urgell del Museu de la Noguera

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.