Els partits combinen candidats veterans i novells al capdavant de les llistes per Lleida al 14-F

Un total de 18 candidatures es disputaran els 15 escons de la circumscripció, 7 més que a les eleccions de 2017

14F Eleccions al Parlament de Catalunya

Un total de 18 candidatures es disputaran el pròxim 14 de febrer els 15 escons que pertoquen a la circumscripció de Lleida. Són 7 llistes més que a les eleccions del 2017 i, per tant, seran uns dels comicis on els electors tindran més opcions per escollir el seu vot. No és, però, la vegada que hi ha més formacions polítiques que opten a tenir representació al Parlament ja que al 2010 hi va haver fins a 28 candidatures, i al 2012 es va repetir la xifra de 18. Els partits barregen experiència i joventut entre els candidats, hi ha 4 cares noves entre els que tenen representació al Parlament i també presència d’un conseller. Inicialment, havien estat 20 les candidatures que es van presentar el 13 de gener però 2 no han estat proclamades.

Un conseller arribat al darrer canvi de Govern per liderar la llista de JxCat

Amb 6 diputats, JxCat va ser la llista que va guanyar les eleccions del 2017 a Lleida. Aleshores, el cap de llista va ser l’exconseller de Presidència empresonat per l’1-O, Jordi Turull, i aquesta vegada, s’ha optat també per situar al capdavant un conseller, el d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que té arrels al Pallars Jussà i el Pla d’Urgell. JxCat espera mantenir i incrementar aquest liderat situant la figura d’un conseller nomenat en la darrera remodelació de Govern del president Torra.

El PDeCat aposta per l’alcalde de Mollerussa

El qui va ser segon de Turull, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, encapçala la llista del PDeCat. Solsona ha estat una de les veus fortes del partit del president Mas i durant aquest mandat se l’ha situat com a portaveu nacional de la formació. Després de la ruptura amb JxCat, espera ara poder conservar l’escó al Parlament, que ostenta des de les eleccions del 2015, quan formava part de la llista de Junts pel Sí.

El salt de la portaveu nacional d’ERC a encapçalar la llista

ERC ha posat una cara jove per encapçalar la llista però que en els darrers anys ha pres especial protagonisme polític al sí del partit. Es tracta de la portaveu nacional dels republicans, Marta Vilalta, de Torregrossa, que al 2017 ocupava el número 7 de la llista. Vilalta és diputada des del 2012, quan va ser escollida com a candidata de les joventuts del partit, situada a la llista per al circumscripció de Barcelona. Amb l’aposta de Vilalta, ERC espera aconseguir guanyar les eleccions a Lleida despès de quedar en segona posició al 2017 amb 5 diputats amb l’aleshores candidatura de l’exconsellera exiliada Meritxell Serret, que enguany va de número 2 pel fet que Bernat Solé ha caigut de la llista després de ser inhabilitat pel TSJC.

Cs i el PSC mantenen els seus candidats

Cs manté el metge Jorge Soler al capdavant de la llista. El partit liberal va aconseguir 3 escons al 2017, amb els millors resultats des que va néixer el partit. Soler espera mantenir o, fins i tot, incrementar vots malgrat els pronòstics negatius de les enquestes.

El PSC també repeteix candidat i torna a situar al capdavant de la llista al primer secretari de la federació a les comarques de Lleida, Pirineu i Aran, l’alturgellenc Òscar Ordeig, que és diputat amb els socialistes des del 2012. Ell va ser l’únic diputat per Lleida del PSC al 2017 i el pròxim 14-F espera incrementar notablement el resultat.

La CUP confia en l’experiència d’un exregidor a la Paeria

La CUP és el primer dels partits que es van quedar fora del Parlament al 2017. Aleshores, portaven com a cap de llista l’aranesa Mireia Boya, que va substituir l’escó del diputat per Lleida que va ser escollit al 2015, Ramon Usall, que va plegar al cap de pocs dies de començar la legislatura. En aquesta ocasió, els anticapitalistes han escollit com a candidat una cara coneguda de la formació; es tracta de l’exregidor a la Paeria, Pau Juvillà, amb qui confien recuperar la presència lleidatana del partit al Parlament.

El PPC repeteix amb Xandri i els Comuns aposten per un exdiputat al Congrés

El PPC també repeteix cap de llista i torna a apostar per Marisa Xandri, la presidenta del partit a la demarcació de Lleida i que ja ha estat diputada popular per la circumscripció a les eleccions del 2010 i 2012. Ara, també confia recuperar el seu espai a la cambra catalana.

Així mateix, En Comú Podem situen un candidat nou a l’inici de la llista, que substitueix la senadora Sara Vilà. Es tracta però, de Jaume Moya, una cara coneguda de la formació, que ja ha encapçalat en altres ocasions la candidatura però a les eleccions al Congrés, on va arribar ser diputat per Lleida el passat mandat.

Les altres candidatures

A Lleida Vox ha registrat en els darrers comicis una important pujada com ha passat al conjunt de l’Estat. A les passades generals va superar els 9.200 i ara caldrà veure si tenen opcions reals de fer entrar un diputat de la demarcació i ho intentaran amb Antonio Ramon López de cap de llista. A Lleida el partit de la ultradreta s’ha vist afectat negativament els darrers anys pel cas del seu exlíder condemnat per abusos sexuals a discapacitats.

D’altra banda, les altres llistes que hi ha són: Escons en Blanc, amb Joan Ramon Serra de número 1. També es presenten Recortes 0 – Grup Verd – Municipalistes, amb Natalia Vara de cap de llista; Moviment Primàries per la Independència de Catalunya, amb Sergi Torrente al capdavant; el Partit Comunista, amb Marina Puente; Izquierda en Positivo, amb Andrés Peñalver; El Front Nacional de Catalunya, amb Magí Hildebrandt; el Partit Nacionalista de Catalunya, amb Enric Gràcia, i Per un Món més Just, amb Marc Garrigó. Les dues formacions que no han estat proclamades són el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) i l’Agrupació d’Electors Lleida En Marxa.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.